Besök i glesbygden
Det vilar något dystert och olycksbådande över den grådimmiga bilden på bokens framsida. I förgrunden syns en fiskande man vid en röd stuga och i bakgrunden tonar en storstad med skyskrapor fram.
Boken heter Landet utanför och är skriven av journalisten Kristina Mattsson. På 202 sidor ger hon en bild av ett landsbygds- och småstadsverige som håller på att tömmas på folk. Tvåhundra av Sveriges kommuner håller på att avfolkas och det är främst de unga som försvinner. Kvar blir en åldrande befolkning i allt större behov av den kommunala service som redan går på knäna.
Kristina Mattsson har rest runt till samhällen och byar i hela Sverige. Hon har besökt orter där allt tycks ganska hopplöst och andra samhällen som tycks klara sig bra, med liknande förutsättningar.
Vad är det som gör att Filipstad krymper i rask takt, befolkningen tycks uppgiven och det lokala näringslivet går på knäna, medan närliggande Sunne tycks vara på väg framåt, med självförtroendet i behåll?
Hon har inga enkla svar att ge.
Ett antal eldsjälar med förmåga att bygga samarbeten och skapa en positiv anda spelar visserligen ofta in för en bygds framgångar men Mattsson konstaterar att det inte fungerar att peka på de positiva exemplen och säga åt andra att göra likadant.
De orter det går bra för har ofta också något annat extra, i form av vacker natur eller närhet till en större väg där många passerar. Men även från Sunne, med sin framåtanda, vackra natur och driftiga näringsidkare, flyttar fler ut än in, även om det handlar om en rännil i jämförelse med Filipstad.
Mattsson sätter in den svenska utvecklingen i ett internationellt perspektiv: över hela världen går flyttlassen mot städerna och de flesta flyttar av fritt val, i jakt på ett enklare liv med fler valmöjligheter.
Så hur ska Landsbygdssverige kunna överleva?
Med en annorlunda politik hade kanske fler vågat och kunnat välja ett liv på landet.
Med fler statliga verk ute i landet, med ett skarpare ekonomiskt utjämningssystem mellan kommunerna och om en del av vinsterna från vatten- och vindkraft stannar i bygden där den produceras (som det är i Norge) hade landsbygden åtminstone fått chansen att öka sin konkurrenskraft.
Landet utanför är en underbart bra reportagebok och Kristina Mattsson gör precis det alla reportrar borde göra: hon ger röst åt de röstsvaga och får oss att öppna ögonen för något som sker omkring oss hela tiden men som vi slutat se.
Det jag saknar är mer djupgående resonemang kring vad som händer när oljan sinar.
Mattsson nämner det i förbifarten, antydande att det ytterligare kommer gynna ett resurssnålt stadsliv. Hon glömmer att vårt jord- och skogsbruk idag är helt beroende av oljeslukande maskiner (och i jordbrukets fall också av oljebaserat konstgödsel).
När oljan sinar kommer långt mycket fler människor än idag behövas på landsbygden för att producera mat och råvaror.
Kanske kan frågan om hur vi förbereder vårt land inför det bli ämne för hennes nästa bok? Jag skulle gärna vilja läsa även den.
Eva-Lotta Hultén
REPoRTAGEBOK
Landet utanför. Ett reportage om Sverige bortom storstaden
Författare: Kristina Mattsson.
Förlag: Leopard.