”Rena rama slavhandeln”
Uppgivna och bedrövade väntade 162 thailändska bärplockare i Åsele fortfarande på sina löner på fredagen. Ägaren till deras arbetsgivare Lomsjö bär är försvunnen efter att ha tömt alla företagets konton på miljonbelopp.
– Det är för bedrövligt, rena rama slavhandeln, säger Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg (S).
Efter bärbranschens alla skandaler kräver han nu att det tas krafttag för att stoppa utnyttjandet av fattiga människor.
Bert-Rune Dahlberg anser att det nuvarande systemet måste skrotas och att det ska krävas av den som vill driva bärplockarverksamhet att det finns tillräckligt med pengar avsatta på ett låst konto i förväg.
– Det är hemskt att se deras ledsna miner och tårarna i ögonvrån. Tragiskt också att det ska vara så lätt att komma undan i Sverige som är ett så rikt land, säger han.
Han anser inte att Migrationsverket tar tillräckligt ansvar för det som händer. Kommunallagen sätter också stopp för hjälpåtgärder från kommunens sida, enligt Dahlberg.
Åsele kommun hade ändå erbjudit sig att ordna transporten av de 162 plockarna till Arlanda inför deras hemresa som enligt planerna ska ske på söndag.
– Men de ställde inte upp på det, de vill ha pengarna i handen först, säger Bert-Rune Dahlberg, som har full förståelse för bärplockarnas reaktion.
– Nu har de blivit lurade flera gånger. De tror ju snart inte på något, det skulle inte jag göra om jag blev behandlad så, säger han.
Efter flera års kaos skulle det 2010 med nya regler bli ordning och reda i bärskogen.
Men de nya reglerna med kollektivavtal som garanterade plockarna minst 16 000 kronor i månadslön visade sig ihåliga och många utländska bärplockare kände sig lurade av de utländska bemanningsföretag som anställt dem.
I Västerbotten strejkade både kinesiska och vietnamesiska plockare och i Särna utbröt ett upplopp där sex arbetsledare låstes in. Fyra vietnameser åtalades men friades.