För mig är skatt en ägarandel i sjukvården, skolan, trygghetsförsäkringarna, pensionsförvaltare, apotek, bilprovning, skolan med mera. Kort sagt, en ägarandel i offentligt ägda verksamheter. Genom att vara med i en lokal, i mitt fall socialdemokratisk, förening så kan jag vara med och påverka besluten i de olika verksamheterna. När alla är med och betalar en ägarandel i de olika verksamheterna så håller vi enskildas kostnader för att få hjälp nere och alla har rätt att utnyttja olika verksamheterna oberoende av vilken hälsa och betalningsförmåga man har. Detta är tanken med gemensamfinansierade verksamheterna.

Alternativet till gemensamt ägande, finansierat genom skatt efter bärkraft, är att privata ägarintressen med avgifter och vinstintressen styr  verksamheterna. Det är aktieägarna som bestämmer över verksamheten. Enligt bolagslagen så är ägarnas företrädare, vd och bolagsstyrelsen, skyldiga att ge god avkastning på aktieägarnas insatser.

Det medför att avgifterna till  olika verksamheterna bestäms av vinstbehovet till aktieägarna.

Vidare så ställs det villkor för att få rätt till verksamheten i fråga. Det kan till exempel vara att man måste, till skillnad från nu, lämna ett intyg på att man inte är en risk för en utgift för försäkringsbolaget när man tar/ löser en försäkring. Det kallas för hälsodeklaration.

Det är flera verksamheter som har avreglerats. Detta har medfört stora konsekvenser för glesbygden där inte det går att göra sig en hacka på folkets behov. Posten är ett exempel där kostnaden får tas av skattemedel för verksamhet i glesbyggd och vinsterna som verksamheterna i storstäderna ger hamnar i några få ägares fickor. De har inget ansvar för att det ska fungera i hela landet. Det ansvaret har vi skattebetalare.

Lennart Önblad
IF Metall, socialdemokrat