Fransk strejk mot höjd pensionsålder
De franska fackföreningarna har inlett en 24-timmars strejk i protest mot president Nicolas Sarkozys impopulära pensionsreform. Strejken är den andra på en månad för att förmå regeringen att ge upp planerna att höja pensionsåldern från 60 till 62 år.
Förhoppningen från organisatörshåll var att ännu fler än de mellan 1,4 och 2,6 miljoner som deltog den 7 september skulle sluta upp. Över 231 separata demonstrationer är planerade på torsdagen, något fler än förra gången.
Tågtrafiken beräknas vara halverad under dagen, men Eurostar-tågen till London och Thaly-tågen till Bryssel förblir opåverkade. Inrikesflyget drabbas hårt — 50 procent av flygen från Orly, Paris näst största flygplats, ställs in liksom 40 procent från andra flygplatser. Utrikestrafiken lämnas relativt orörd.
Flygtrafiken mellan Frankrike och Sverige påverkas marginellt av strejken, uppger både Swedavia, som sköter driften av de största svenska flygplatserna, liksom flygbolaget SAS.
Elisabeth Manzi, presschef på SAS, säger att en avgång i Köpenhamn, en i Stockholm och två i Norge som har ställts in. Hon räknar med att trafiken under fredagen ska fungera som vanligt.
Även många skolor kommer att hållas stängda.
Lagen har redan klubbats igenom av underhuset i parlamentet och senaten väntas godkänna den med god marginal.
Franska medborgare kan i dag gå i pension vid 60 års ålder, men de får bara full statlig pension om de betalat sociala avgifter i ett visst antal år. Den tidsperioden förlängs enligt lagförslaget från 40,5 år till 41,5 år.
Om man inte betalat avgifterna tillräckligt länge kan man med nuvarande lagstiftning få full pension vid 65 års ålder ändå. Den nivån höjs i och med den nya lagen till 67 år, vilket ska ske gradvis fram till 2018.