Amal Abdulsalam
Amal Abdulsalam har blivit kändis i Trelleborg. Hon är ensam med sex barn, driver fem företag och är fritidspolitiker. Förra året nominerades hon till årets nykomling av kommunen.
Hon både pratar och rör sig snabbt i sina nya företagslokaler i centrala Trelleborg. Ögonen är pigga och nyfikna. Skrattet ligger hela tiden på lut. Hon glider in och ut ur samtalsämnena som aldrig tycks sina. Mobiltelefonen ringer när hon är mitt i en mening. Amal Abdulsalam svarar och slår direkt om från svenska till arabiska. Det är hennes yngste son som ringer. Han är sju och har precis börjat första klass.
– Han hade glömt sina gympakläder hemma.
Amal Abdulsalam drar handen genom håret och skrattar. Skåningarna har bara sett hur hon ser ut utan slöja i ett år. Förra året bestämde hon sig för att ta av den – efter 14 år. Steget var inte lätt. Hon tänkte en hel månad och sedan flera dagar till innan hon verkligen vågade.
– Jag var i Turkiet med barnen och de skulle hoppa i vattnet. Vi muslimer måste ha speciella kläder om vi ska bada i en bassäng. Men jag hittade inga som var fina och det var jättevarmt så jag tänkte fuska en månad.
Efter tre dagar kändes det inte längre lika naket att vara utan slöjan. Den låg kvar i väskan under hela flygresan hem till Sverige.
Men första gången hon skulle åka och handla i Trelleborg kände hon sig uttittad.
– Jag tänkte på vad mitt folk skulle säga. Men jag bestämde mig för att inte lyssna utan bara gå min egen väg.
Hon bjuder på kaffe medan hon berättar att hon var 19 år och ogift när hon kom till Sverige från den egyptiska mångmiljonstaden Alexandria tillsammans med sin familj. Redan då var hon målmedveten. På ett år lärde hon sig svenska genom SFI, gick en tolkutbildning på en kursgård i Katrineholm och tog körkort. I Egypten jobbade Amal som laboratorieassistent. Men i Sverige godkändes inte hennes utbildning.
– Jag skulle få lov att läsa flera år på universitetet. Det kändes för länge.
Amal Abdulsalam gifte sig med en libanes och fick sex barn på åtta år, tre flickor och tre pojkar. En av pojkarna är autistisk och sent utvecklad och Amal har anställt sin bästa väninna som assistent till honom. Företaget Elkamal AB är döpt efter sonen.
– Han är värd det. Han klarar inte att göra någonting själv, säger hon och blir allvarlig.
Äktenskapet med barnens pappa höll inte. Det var Amal som tog beslutet och drev igenom skilsmässan, först i Sverige och sedan i en islamsk domstol i Libanon.
– För oss muslimer räcker det att mannen säger att han vill skiljas, men min vägrade. Så förra året åkte jag till Libanon för att fixa de papper som behövdes.
Medan Amal Abdulsalam låg i skilsmässa och blev ensamstående sexbarnsmamma köpte hon ett rött tegelhus mitt i Trelleborg till sig och barnen. En gammal barndomsdröm gick i uppfyllelse.
– Och så köpte jag en cab. Man lever bara en gång. Det gäller att göra livet så bra det går, säger hon.
För att försörja sig driver hon fem huvudverksamheter i två bolag och har 15 anställda. Drivkraften är en önskan om att ge kvinnor som talar dålig svenska möjligheter till jobb.
– Språket är ett stort hinder. Det kan man räkna som ett handikapp.
Inom bolagen finns en assistansfirma, en städfirma, en resebyrå, en tolknings- och översättningsverksamhet. I november öppnar hon även en vårdcentral i Trelleborg. Efter att den nuvarande vårdcentralen fått problem i sina lokaler behövdes ytterligare en.
Amal har redan anställt en svensk läkare som ska bli vårdcentralchef. Även två allmänläkare och en kvinnlig gynekolog ska jobba där.
– När jag kom till Sverige var vården bättre än den är nu. Man kunde få tid snabbt. Jag vill ha det som det var då, säger Amal Abdulsalam som har ett avtal med Region Skåne.
Hon har uppmärksammats för ansträngningarna. Förra året var hon nominerad till årets nykomling av Trelleborgs kommun. Hon vann inte, men är inte besviken. Hon deppar aldrig mer än 24 timmar.
– Jag kan inte må dåligt och vara ledsen i en vecka. Då blir det kaos här. Vem ska då ta hand om jobbet och barnen?
På fritiden sitter hon med som socialdemokratisk ledamot i miljönämnden och är verksam i S-kvinnorna. Amal Abdulsalam har också startat en arabisk kvinnoförening. På kvällarna får hon ibland en stund för sig själv. Då sitter hon i vardagsrumssoffan med vattenpipan.
– Men i högerhanden håller jag datorn och svarar på mejl, säger hon och skrattar. Igen.
Fakta
Ama Abdulsalam
Ålder: 40 år.
Bor: Tegelvilla i Trelleborg.
Familj: Sex barn mellan 15 och 7 år.
Yrke: Entreprenör. Driver fem verksamheter i två bolag.
Intressen: Att bada.
Gillar: Träffa folk och nya idéer.
Ogillar: Telefonförsäljare, att vakna tidigt.