Privatiseringar väntas förtsätta i Stockholm
De rödgröna knappade in, men alliansen sitter kvar vid makten i Stockholm.
– Privatiseringarna kommer att fortsätta. De styrande i Stockholm tittar inte på pengar. De drivs av ideologi. Det är därför som de säljer barnstugorna för en spottstyver, säger Margareta Bohman, ordförande i Kommunals avdelning i Stockholms län.
I Västerbotten tar de rödgröna tillbaka makten i sex kommuner, bland annat i Maud Olofssons hemkommun Robertsfors. Där är Centerpartiet valets stora förlorare.
Det betyder att städerskorna får behålla sina jobb i kommunen. De borgerliga var på väg att lägga ut städningen på entreprenad, men de rödgröna har lovat att ta tillbaka städningen i kommunal regi igen.
Privatiseringarna har inneburit att antalet kommunanställda i Stockholm har minskat med 7 000 personer till ungefär 40 000 sedan 2006, när alliansen kom till makten. Den utvecklingen kommer att fortsätta.
– Vi har ett jätteviktigt uppdrag att organisera dem som arbetar privat och att göra Kommunal synligt för dem. Privatiseringen av den offentliga sektorn har gått i ett rasande tempo och vi har inte varit tillräckligt på alerten, konstaterar Margareta Bohman.
Hon varnar för att valresultatet leder till mer av underbemanning och mer av otrygga jobb i Stockholm.
– Kvinnorna ska sitta hemma och vänta på att telefonen ska ringa så att de eventuellt får jobba i tre timmar. Samtidigt har vi många ensamhushåll i Stockholm och många kvinnor som måste kunna försörja sig själva.
I Västerbotten hoppas Kristina Björk på bättre villkor för Kommunals medlemmar.
– Förhoppningsvis blir det lättare att få i gång mönsterarbetsplatser. I Skellefteå är ganska mycket på gång och i Umeå har vi ett projekt på ett äldreboende i Holmsund.
I riksdagsvalet i Västerbotten minskar alliansen. Moderaterna ökar stort men centern tappar ännu mer. De rödgröna ökar, trots att Socialdemokraterna backar.
– Min högst personliga fundering är att vi här uppe inte lever i samma värld som folk i storstäderna. Vi tjänar mindre och märker inte av skattesänkningarna lika mycket. Frågorna som rör nära och kära – vård, skola och omsorg – är viktigare i Västerbotten, tror Kristina Björk.
I Blekinge rasar Socialdemokraterna i Ronneby. Där blir det maktskifte. I Karlskrona fortsätter det borgerliga minoritetsstyret. Sverigedemokraterna är vågmästare med knappt elva procent av rösterna.
– Vi hade ett lokalt kollektivavtal om rätt till heltid i Karlskrona fram till valet 2006. De borgerliga sade upp. Vi har fått timanställda och det har blivit svårare att få heltid. Nu är jag rädd att samma sak händer i Ronneby, säger Magnus Pettersson, Kommunals avdelningsordförande i Blekinge.
Däremot blev det inget av de borgerligas förslag att sälja ut tekniska verken och införa fritt val i hemtjänsten.
– Däremot skapade det en väldigt oro för jobben bland våra medlemmar.