”Ideologisk vilsenhet bakom S-förlust”
Ideologisk förvirring. En klumpig valrörelse och ett osynligt LO kan vara några av förklaringarna till att Socialdemokraterna tappar mark även bland LO-medlemmarna.
– S har haft problem med sin ideologiska kompass under lång tid nu. Kärnväljarna vet inte längre var de har partiet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap och expert på socialdemokratin.
Bara lite drygt hälften, 50,7 procent, av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet enligt valundersökningen, Valu från SVT. Det är nästan 4 procentenheter färre än vid förra valet.
– Socialdemokraterna förlorar inte bara medelklassen utan också själva basen, arbetarrörelsen som alltid har stått bakom partiet, och det är något de måste fundera över, säger Jonas Hinnfors.
Han ser flera orsaker till att socialdemokratin tappar mark bland arbetarväljarna. Den främsta är att partiet varit otydlig med sin ideologi de senaste åren, och ideologin är extra viktig för kärnväljare som identifierar sig med ett parti.
– När väljarna känner sig vilsna och inte vet var de har Socialdemokraterna ideologiskt får sakfrågor och plånboksfrågor större betydelse och det kan ha gynnat alliansen, säger han.
Enligt Jonas Hinnfors tog den borgerliga alliansen kommandot redan inför förra valet 2006 då partierna förde fram att problemen med arbetslöshet, sjukskrivningar och förtidspensioneringar berodde på systemfel och lade fram en rad åtgärder.
I stället för att komma med motförslag till hur problemen skulle lösas hade Socialdemokraterna haft svårt att erkänna problemen.
– I valrörelsen har Socialdemokraterna kritiserat alliansens lösningsförslag, men partiet har egentligen inte diskuterat grundproblemen.
– De förslag som Socialdemokraterna fört fram om välfärden, såsom maxtaxan på dagis, har också presenterats på ett klumpigt sätt så att det inte framgått att det är en ideologisk fråga.
Han lyfter också fram finanskrisen som har gynnat den borgerliga alliansen, då den fått de styrande partierna att framstå som handlingskraftiga.
– Väljarna uppfattar att regeringen varit effektiv och att S inte riktigt lycktas presentera några alternativa lösningar.
En annan faktor som kan ha påverkat LO-väljarna är enligt Jonas Hinnfors att facket varit relativt osynligt i valrörelsen. Fackföreningsrörelsen har tidigare varit det starkaste benet i socialdemokratin och om det haltar får partiet problem.
– Wanja Lundby-Wedin har inte varit någon lysande stjärna i valrörelsen. Hon kanske har gjort ett hårt jobb inåt och på arbetsplatsbesök men det har inte synts utåt.
Samtidigt som Socialdemokraterna tappar stöd hos LO-väljarna ökar stödet för Moderaterna, som fick 15.71 procent av LO-rösterna enligt valundersökningen. Det är nästan fem procentenheter mer än i förra riksdagsvalet.
– Det kan låta mycket, men följer resultatet i landet i stort. LO-väljarna följer i stort sett trenden, säger Johan Martinsson, Valforskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgsuniversitet.
Han säger att det finns en långvarig trend att klassperspektivet i röstningen mattas av. Vänsterns stöd bland arbetarna har i långsamt minskat ända sedan 1960-talet, och i det perspektivet är resultatet inte särskilt överraskande, säger han.
– Det är snarare överraskande att S fick mer än 50 procent av LO-rösterna. Det var inte mycket som pekade på det i opinionsmätningarna före valet. Partiet måste ha gjort en bra slutspurt och gjort en upphämtning de allra sista dagarna, säger Johan Martinsson.
Sverigedemokraterna verkar också ha gjort ett bra val bland LO-medlemmarna med 5,5 procent av rösterna, enligt valundersökningen. Det är något lägre än slutresultatet för partiet på 5,7 procent, men mycket talar enligt Johan Martinsson för att Sverigedemokraternas siffror underskattats i undersökningarna.
Stödet för Sverigedemokraterna var betydligt starkare bland LO-väljarna än i TCO där 2,3 procent röstade på Sverige demokraterna och i Saco där 1,1 procent gjorde samma val.
– En historisk förklaring till att stödet är större hos arbetare kan vara att det är LO-medlemmar som främst hotas av arbetskraftsinvandring och lönedumpning, och att de därför är mer intresserade att reglera den delen av invandringen. Men det är ännu för tidigt att dra några slutsatser om vilka som röstat på Sverigedemokraterna i det här valet och vad det beror på, säger Johan Martinsson.