Börsen tog valresultatet med ro
Företag som gynnas av rutavdrag och privatiseringar kan andas ut. Efter alliansens valseger har de också stigit i börsvärde.
Någon större börsturbulens var det inte fråga om på måndagsförmiddagen efter den borgerliga valsegern. Flera av de företag som direkt tjänar på en fortsatt borgerlig regeringen steg visserligen under den inledande handeln med sjönk tillbaka något fram till lunchtid.
Det gäller till exempel företaget Homemaid som snabbt ökade med hela åtta procent under morgonen men som var tillbaka vid utgångsläget fram till lunch.
Homemaid specialiserar sig på hushållsnära tjänster och gynnas kraftigt av ett fortsatt Rut-avdrag.
Också bemanningsföretagen kan andas ut. Med en borgerlig regering blir det även i fortsättningen möjligt att kringgå lagen om anställningsskydd (las) genom att hyra in personal från bemanningsföretag.
Bemanningsföretaget Proffice hade till lunch uppvisat en svag ökning, liksom Poolia och Uniflex.
Det största glädjeskuttet tog företaget Feelgood, som specialiserat sig på privat företagshälsovård. Företaget ökade kraftigt och hade vid lunchtid gått upp hela nio procent.
Som LO-Tidningen tidigare har redogjort för är den privatiserade sjukvården i övrigt till stor del ägd av stora riskkapitalbolag, varav många är baserade i skatteparadis och inte finns representerade på den svenska börsen.
Det svenska Wallenbergkontrollerade riskkapitalbolaget Investor äger dock sjukvårdskedjan Aleris. Investor hade till lunch stigit med runt en procent.
I övrigt var marknadens reaktioner på valresultatet i det närmaste obefintliga under måndagsförmiddagen.
I förhandsspekulationerna nämndes möjligheten för Sverigedemokraterna (SD) att ta sig in i riksdagen som en osäkerhetsfaktor av den typ som brukar påverka marknaden, speciellt om Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll.
Men trots att det är precis vad som hände hade det på måndagsförmiddagen inte gjort något större intryck på börsen eller på räntans utveckling.
En orsak kan vara att alliansens budgetförslag framstår som relativt säkert, trots att regeringen inte har någon majoritet för den.
Effekten av dagens budgetlagstiftning är nämligen att oppositionen måste vara enig för att fälla den nuvarande minoritetsregeringens budget.
Att de rödgröna och SD skulle gå samman om ett gemensamt budgetförslag för att fälla regeringens upplever därmed marknaden som ganska otänkbart.
Men ju längre tiden går och ju större osäkerheten blir runt SD:s roll i riksdagen, desto osäkrare kan även börs och finansvärlden bli.
Om osäkerheten blir långvarig kan räntan börja stiga eftersom placerare vill ha ett ”risktillägg” på de summor de placerar. Den höjda räntan kan då i sin tur hämma den ekonomiska utvecklingen.