Alliansfrieri till MP får nobben
Alliansen vinner valet, men Sverigedemokraterna blir vågmästare som nytt riksdagsparti.
Statsminister Fredrik Reinfeldt friar till Miljöpartiet för att bräda SD. Men MP säger nej.
– Vi kommer inte att samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna, sade Reinfeldt i sitt segertal.
Reinfeldt blir nu historisk. När nästan alla röster var räknade så hade det borgerliga blocket fått 172 mandat mot de rödgrönas 157. Reinfeldt är den förste borgerliga statsministern som får leda landet två perioder i rad.
Men glädjen grumlas av att Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen med 20 mandat. Därmed kan den borgerliga regeringen få stora problem med att få igenom sina förslag.
– Det var inte det resultat vi önskade. Det skapar en viss osäkerhet och det måste vi reda ut. Vi måste röna ut vilka bedömningar de andra partierna gör, sade finansminister Anders Borg (M).
Några händer sträcktes inte ut av de rödgröna strax efter att valresultatet stod klart. Deras samarbete fortsätter tillsvidare och de tre partiernas ledare ska träffas och diskutera situationen på måndag.
Reinfeldt hoppas dock på en positiv reaktion om samarbete från Miljöpartiet men svaret från MP på valkvällen var avvisande.
– Det blir oerhört svårt för oss att efter den här valrörelsen se våra väljare i ögonen och säga att vi ska gå ihop med den här regeringen, sade MP:s språkrör Maria Wetterstrand.
På Sverigedemokraternas (SD) valvaka visste jublet inga gränser och partiledaren Jimmie Åkesson hyllades med talkörer.
I SVT:s studio nämnde han partiets krav för att stödja en borgerlig regering.
– Vi vill få genomslag för våra profilfrågor invandringspolitiken, kriminalpolitiken och äldrepolitiken. Det är det vi har lovat våra väljare, sade Åkesson.
Redan om några veckor ska regeringen lägga fram en budget.
Den nya budgetlagen gör att Reinfeldt kan få igenom den, såvida inte de rödgröna gör gemensam sak med SD. Men det finns många andra problemfrågor. I höst ska till exempel riksdagen fatta ett nytt beslut om Afghanistan. Där är de rödgröna på samma linje som SD.
Valets stora förlorare var S-ledaren Mona Sahlin. När nästan alla distrikt räknats hade partiet fått 30,9 procent, vilket är det sämsta resultatet för partiet i ett riksdagsval sedan 1916. Särskilt dåligt har det gått för S i storstadsområdena. Det lär skapa diskussioner om Mona Sahlins framtid.
– Vi har gjort ett riktigt dåligt val, sade Sahlin i sitt tal till medarbetarna på valvakan, och menade att detta val inte har någon vinnare.
Hon gjorde klart att hon inte har några planer på att avgå.
Jimmie Åkesson fick i SR:s P1 Morgon frågan om han är beredd att tillsammans med de rödgröna fälla en borgerlig minoritetsregering och svarade:
– Vi håller alla möjligheter öppna.
Några direkta krav för att samarbete med övriga partier har inte formulerats ännu, enligt SD-ledaren.
– Vilka kraven blir beror helt på situationen, säger han till radion.
Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är de partier som går upp, medan de övriga minskar. M ser ut att öka nära fyra procentenheter sedan 2006 och får sitt högsta resultat i modern tid. När nästan alla röster var räknade hade M fått 30,0 procent, C 6,6, FP 7,1, KD 5,6, S 30,8, V 5,6, MP 7,2 och SD 5,7 procent. Slutresultat kan dock dröja till onsdag, men det blir troligen inga stora förändringar.
Valdeltagandet verkade enligt Valmyndigheten bli uppemot två procentenheter högre, närmare 84 procent, jämfört med valet 2006.