Uppstickarna och arbetslivet
Tre partier som ännu står utanför spurtar nu mot riksdagens dörr. De hoppas få skjuts av varsin tydlig profilfråga: jämställdhet, integritet och invandring. Men LO-Tidningen har tagit reda var uppstickarna står även i arbetslivsfrågor.
Sverigedemokraterna har hamnat i fokus i årets valrörelse och är också det parti av uppstickarna som ligger närmast fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Debatten om partiet har varit het och riksdagspartierna har gjort det till en valfråga att så tydligt som möjligt ta avstånd från det. Båda blocken har sagt att de vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna, om de kommer in i riksdagen, och det beror på partiets inställning till invandring och invandrare.
Sverigedemokraterna går till val på att kraftigt begränsa invandringen. I skuggbudgeten från i våras skriver partiet att dess politik minskar invandringen med 90 procent, och att det ska finansiera de övriga reformerna.
Jobben står högt i kurs hos riksdagspartierna, men för Sverigedemokraterna är arbetsmarknaden inte ett prioriterat område. Partiet vill främst satsa på sin invandrings-, kriminal- och äldrepolitik. Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och medlem i partistyrelsen, säger att av arbetslivsfrågorna är arbetslösheten ändå den viktigaste. Den ska främst lösas med lärlingsjobb och slopad arbetsgivaravgift för unga, samt satsningar på småföretag.
Sverigedemokraterna vill också kraftigt begränsa arbetskraftsinvandringen och ta bort instegsjobben för nyanlända invandrare, som de i sin skuggbudget likställer med skattefinansierad diskriminering av svenskar.
– Människor med lägre snittbetyg har också svårare att komma in på arbetsmarknaden, eller de som inte anses ha ett estetiskt tilltalande yttre. Det blir löjligt om man börjar kvotera på sådana grunder, eller på ursprung. Vi vill ha total likabehandling, säger Erik Almqvist.
De övriga uppstickarpartierna som kämpar för att komma in i riksdagen har inte alls fått samma uppmärksamhet. Och de väcker inte alls lika heta känslor.
Inför förra riksdagsvalet fick det då nybildade partiet Feministiskt initiativ (FI) mycket kritik för att driva en extrem feministisk politik, men i år har kritiken i stort sett tystnat. Partiets främsta hjärtefrågor är jämställdhet och antidiskriminering.
I arbetslivet är löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade sektorer den viktigaste frågan anser partiet. Och det är också den fråga som fått störst uppmärksamhet då Gudrun Schyman, talesperson för FI, brände 100 000 kronor i en grill i Almedalen – för att visa hur mycket mindre kvinnor tjänar.
– Vi ger oss på löneskillnaderna mellan vården och verkstaden, mellan socionomen och ekonomen. Det faktum att kvinnor i alla lönelägen har lägre lön, säger Gudrun Schyman.
Partiet vill inrätta en jämställdhetsfond dit alla arbetsgivare och staten bidrar med pengar, och som arbetsgivare sedan kan söka medel från om de höjer lönerna i kvinnodominerade yrken.
Andra viktiga arbetslivsfrågor för FI är rätt till heltid och sex timmars arbetsdag, som också skulle minska arbetslösheten.
– Som det är i dag får vissa inte in en lilltå på arbetsmarknaden medan andra jobbar dygnet runt, och så kan vi inte ha det, säger hon.
FI har en rad förslag som rör arbetslivet och på så sätt skiljer sig partiet från den tredje uppstickaren Piratpartiet som enbart har åsikter om sina egna frågor: integritet, kultur och kunskap. Partiets politik handlar främst om människors rätt att använda modern teknik som internet och mobiltelefoni utan övervakning och begränsningar.
– Vår hjärtefråga är att värna om människors integritet och privatliv, säger Anna Troberg, Piratpartiets vice partiledare.
I de övriga politiska frågorna tar partiet inte ställning, men det innebär inte att det kommer att lägga ner sin röst om det kommer in i riksdagen. I stället kommer Piratpartiet börja med att förhandla med samtliga partier – och sedan oreserverat stödja det parti som är berett att gå dem längst till mötes i hjärtefrågorna.
Att deras väljare inte vet på förhand ens vilket block de röstar på i alla övriga politiska frågor ser Anna Troberg inte som något problem.
– Så är det alltid om du röstar på ett litet parti. Ett lite parti måste förhandla med större och får aldrig igenom mer än kanske tio procent av sin politik. De som röstar på oss vet i alla fall vilka frågor det är vi kommer att få igenom, säger hon.
Uppstickarpartiernas arbetslivspolitik
Sverigedemokraterna
• Lärlingsjobb med slopad arbetsgivaravgift och lägre lön ska få fler unga i arbete.
• Småföretag ska lockas att anställa genom en rabatt på arbetsgivaravgiften för de första tio anställda.
• Las ska ändras så att små företag får göra fem undantag från turordningen vid uppsägningar i stället för dagens två.
• Rutavdraget ska ökas till 75 procent för barnfamiljer och gamla.
• Arbetskraftsinvandringen ska begränsas. Endast spjutspetskompetens som inte går att finna i Sverige ska få rekryteras utomlands, och då i övriga västländer. Vid allvarlig eller långvarig arbetskraftsbrist kan ett gästarbetarsystem med tillfälliga arbetstillstånd bli aktuellt.
• Instegsjobben för invandrare ska slopas.
• Taket i a-kassan ska höjas så att den högsta dagpenningen blir 930 kronor och på sikt 950 kronor i stället för dagens 680 för de första 100 dagarna, därefter ska beloppet sänkas med 150 kronor.
• Sverigedemokraterna stöder i princip alliansens reform av sjukförsäkringen, men vill höja taket i försäkringen.
Feministiskt initiativ
• Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska. En jämställdhetsfond ska finansiera höjda löner i kvinnodominerade sektorer. Fonden finansieras av en jämställdhetsavgift på 0,5 procent som läggs på arbetsgivaravgiften och av statliga medel.
• Arbetstiden ska successivt kortas till 30 timmar i veckan år 2020, vilket kommer att ge fler jobb. Även satsningar på offentlig sektor och bostadsbyggande ska skapa jobb, liksom lärlingsanställningar för ungdomar i utbildning.
• Heltid ska vara en rättighet, och lagstiftning kan bli aktuell.
• Börsbolagens styrelser ska bli jämställda genom en lag som kräver minst 40 procent av det underrepresenterade könet.
• En obligatorisk sammanslagen socialförsäkring ska garantera att ingen hamnar i kläm mellan sjukförsäkring, a-kassa och försörjningsstöd.
• Diskrimineringen i arbetslivet ska uppmärksammas mer och skadestånden ska höjas.
• Inga ändringar av turordningsreglerna i las.
• Föräldraförsäkringen ska individualiseras.
Piratpartiet
• Partiet tar inte ställning till några frågor som rör arbetsmarknaden eller andra områden utanför Piratpartiets kärnfrågor. Om partiet kommer in i riksdagen kommer det helhjärtat att stödja det parti som ger dem mest i kärnfrågorna. Så arbetar partiet redan i EU-parlamentet, och där röstar det med de gröna.