Klämd mellan FK och Arbetsförmedlingen
För sjuk för a-kassa, för frisk för sjukpenning. Maria Wägner har hamnat i byråkratins ingenmansland.
Enligt Arbetsförmedlingen är Maria Wägner för sjuk för att jobba mer än 25 procent.
– Vi har gjort en kartläggning samt tittat på den diagnos som skickats in. Utifrån det så har vi bedömt att hennes möjligheter till rehabilitering är uttömda, säger Lennart Lundin, chef för Arbetsförmedlingen i Norrtälje.
Maria Wägner anses dessutom för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, vilket innebär att hon inte har rätt till a-kassa.
Försäkringskassan gör dock en helt annan bedömning av hennes arbetsförmåga.
De anser inte att det är klarlagt att hon är för sjuk för att arbeta. De läkarintyg som skickats in räcker inte för att betala ut någon sjukpenning.
– Vi måste veta är hur funktionsnedsättningen påverkar personens arbetsförmåga. Det framgår inte tydligt i läkarutlåtandet, säger Britt-Marie Sandberg, områdeschef på Försäkringskassan i Täby.
En förändring som den borgerliga regeringen gjort är att skärpa kraven på de medicinska underlagen från läkarna. Det räcker inte längre att en läkare bedömer att arbetsförmågan är nedsatt till 25 procent. Läkaren måste noggrant specificera varför.
I sjukdomar som ME/CFS blir det komplicerat eftersom det inte finns något objektivt sätt att ställa diagnos.
Försäkringskassan har flera liknande ärenden där läkarutlåtanden underkänns. Men det är långt ifrån klarlagt att Försäkringskassan kan hänvisa till undermåliga läkarintyg.
I en dom från Göteborg förra året slog Kammarrätten fast att en ME/CFS-sjuk kvinna hade rätt till hel sjukpenning trots att Försäkringskassan ansåg att de medicinska underlagen inte var tillräckliga.
Så har sjukförsäkringen ändrats
Reglerna kring sjukskrivning har förändrats på flera sätt sedan förra valet:
1. En rehabiliteringskedja har införts, med tidsgränser för hur arbetsförmågan – och därmed rätten till sjukpenning – ska prövas.
- Under de första 90 dagarna i sjukperioden bedöms din förmåga att klara ditt gamla arbete.
- Från 91:a dagen prövar Försäkringskassan din förmåga att klara även annat arbete hos din arbetsgivare. Du kan också, med bibehållen sjukpenning, söka nytt jobb med hjälp från Arbetsförmedlingen.
- Efter 180 dagar får du bara sjukpenning om du inte kan utföra något arbete som förekommer på den vanliga arbetsmarknaden. Ingen hänsyn ska tas till din ålder, utbildning, yrkeserfarenhet eller var du bor.
2. Taket, den högsta inkomst som ersätts när du är sjuk, har sänkts från 10 till 7,5 basbelopp per år (med årets basbelopp från 424 000 kronor till 318 000 kronor).
3. Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) beräknas på ett nytt sätt. Det gör att ersättningsnivån i praktiken har sänkts från 80 procent till 77,6 procent.
4. Vanlig sjukpenning betalas i högst 364 dagar. Sedan kan du ansöka om förlängd sjukpenning (75 procent av inkomsten) i högst 550 dagar.
- De som har förbrukat alla sina ersättningsdagar får skriva in sig vid Arbetsförmedlingen. De får delta i arbetslivsintroduktion och kan få aktivitetsstöd. Hur stort det är beror på om deltagaren är med i en a-kassa och har uppfyllt ett arbetsvillkor. Lägsta nivån är 223 kronor per dag, fem dagar i veckan.
- Villkoren för sjukersättning (tidigare förtidspension) har skärpts. Den ges bara om arbetsförmågan är definitivt borta. Så kallad tidsbegränsad sjukersättning avvecklas successivt.