Personalbrist i Huddinge när undersköterskor byts ut
Vårdförbundet anmäler personalbristen på akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till Arbetsmiljöverket.
Det föranleder Kommunals ordförande på sjukhuset, Carina Lenngren, att efterlysa en bättre och mer långsiktig planering av bemanningen. På mindre än två år har ungefär 30 undersköterskor försvunnit från akuten och ersatts av sjuksköterskor.
– Det var ett misstag att plocka bort undersköterskor som jobbar på akutmottagningen i uppemot 25 år och ersätta dem med i stort sett nyutexaminerade sjuksköterskor. Kunde man återanställa en del av undersköterskorna skulle trycket snabbt minska och situationen förbättras, säger hon.
Carina Lenngren hänvisar till en debattartikel som Karolinskas sjukhusdirektör skrev tillsammans med Barbro Fridén, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, i somras. Där skriver de att nyutexaminerade sjuksköterskor är illa förberedda för jobbet och kräver inskolning på mellan tre och sex månader.
Nu efterlyser hon en tvärfacklig dialog med arbetsgivaren för att lösa bemanningsproblemen.
– Man har bytt ut undersköterskor mot sjuksköterskor i överdriven omfattning trots att man borde ha kunnat förutse svårigheten att rekrytera sjuksköterskor med rätt kompetens, anser hon.
På akutmottagningen ersätts just nu undersköterskorna på natten av sjuksköterskor. Omställningen inleddes i våras. Mellan 15 och 20 undersköterskor ska bort.
Utvecklingen mot färre undersköterskor och fler sjuksköterskor har pågått i många år. På gastroenheten i Solna och Huddinge vill sjukhusledningen ersätta 27 undersköterskor med 26 sjuksköterskor. Det är ett alldeles nytt förslag.
I går, onsdag, anmälde Vårdförbundet Karolinska till Arbetsmiljöverket. Orsaken är att sjukhussköterskor har tvingats att jobba extrapass och ibland dubbla pass för att täcka hål i bemanningen under sommaren. Under den senaste tioveckorsperioden saknade 57 nattpass ordinarie bemanning.