Gratisprovjobben ökar och visstidsanställningar är mer regel än undantag för många unga. Nu presenterar LO ett ungdomsmanifest för att rikta ljuset på de ungas situation på arbetsmarknaden.

Andreas Nilsson, 24, och Katrin Olofsson, 25, har hunnit med ett antal osäkra anställningar och är med när LO presenterar sitt ungdomsmanifest. De vittnar om tuffa villkor för unga ute på arbetsplatserna och om ständig oro över att inte veta om pengarna ska räcka till mat och hyra.

– På ett hotell jobbade jag kväll i restaurangen. Sedan gick jag upp i ett konferensrum och sov tre-fyra timmar innan jag gick ner igen och skötte frukostserveringen före skolan. Efter skolan gick jag tillbaka till restaurangen igen, säger Andreas Nilsson.

Efter två månader satt han i ett hörn och skakade och grät.

– Unga blir väldigt lätt utnyttjade i den här branschen. Min kropp orkade inte mer. Jag kände att jag fick lov att ta mig därifrån, säger han.

Katrin Olofsson hade under en period tre timanställningar samtidigt för att få ihop en inkomst som gick att leva på.

– Jag var väktare, personlig assistent och jobbade i en snabbmatskedja. Jag vågade inte tacka nej till någonting, eftersom jag inte visste när de skulle ringa nästa gång, säger hon.

Hon vågade inte ens lämna väktaruniformen hemma utan åkte runt med den i en väska i bilen, i fall hon skulle bli inringd.

Med ungdomsmanifestet vill LO sätta fokus på ungdomarnas situation där korta anställningskontrakt är vardag. Kraven i manifestet stöttas av Socialdemokraterna och handlar om att de unga ska ha rätt till arbete, en värdig anställning, en lön som går att leva på och en utvecklande arbetsmiljö.

LO:s ungdomssekreterare Sandra Viktor ser det som oroande att företagens rekryteringsprocesser på senare tid börjat liknade uttagningarna till tv-programmet Idol. Hon nämner SJ som exempel. SJ anordnade en audition på Wallmans salonger för dem som ville ha timanställningar som tågvärdar.

– För dem som fick jobbet väntade tre veckors obetald utbildning. De fick även betala för uniformen, som kostade 3 000 kronor.

Hon menar att det uppstått ett andra klassens arbetstagare, där självklara anställningsvillkor långt ifrån alltid uppfylls.

– Vi vill hindra arbetsgivarna från att exploatera tidsbegränsade anställningar.

Sandra Viktor liknar villkoren för de unga på dagens arbetsmarknad vid dem som fanns vid sekelskiftet. Då gick arbetarna samman för att kräva bättre villkor. Hon hoppas att något liknande ska hända igen.

Andreas Nilsson är i dag platsombud för Hotell- och restauranganställdas förbund och jobbar på Café Cosmopol i Stockholm.

– Nu har jag en heltid sedan två år tillbaka, säger han.

Katrin Olofsson läser nu upp sina gymnasiebetyg och planerar  att läsa vidare till samhällsplanerare vid Karlstads universitet till hösten. Drömmen är att någon gång få en tillsvidareanställning.

– En heltid, så att jag vet att jag kan betala hyran och köpa mat, säger hon.

Katrin Olofsson blev nyligen ungdomsansvarig vid Transport Värmland.