Byggnads varslar om sympatiåtgärder för att driva in avtalsenliga löner för de lettiska arbetarna på skolbygget i Vellinge.

Byggnads försatte det lettiska företaget Metto Jumti i blockad i går, torsdag, sedan det visast sig att tre lettiska anställda som är medlemmar i Byggnads inte har fått ut avtalsenliga löner. Det avtal som Byggnads har tecknat med Metto Jumti anger timlönen till 158 kronor, men medlemmarna har bara fått en liten bråkdel av detta.

I dag, fredag, har Byggnads varslat om stridsåtgärder mot allt arbete vid skolbygget som faller inom förbundets område. Varslet, som träder i kraft den 22 september, innebär att arbetet läggs ner, och att en blockad inleds för att förhindra att andra företag tar över arbetet.

Byggföretaget MVB Syd AB, som är huvudentreprenör för skolbygget, lovade tidigare under fredagen att förskottera 200 000 kronor för att letterna ska få ut sina löner. Men det räcker inte, enligt Matz Larsson, pressekreterare vid Byggnads.

– Vi måste se att våra medlemmar har fått pengarna. Fram till dess kan vi inte bara vänta och se. Skulle frågan lösas före den 22 september drar vi förstås tillbaka varslet.

I samtal med LO-Tidningen säger MVB:s vd och delägare Bo Tiderström att MVB söker kontakt med Byggnads för att få ett kontonummer där pengarna kan sättas in. Enligt Matz Larsson kan Byggnads emellertid inte ta emot pengarna för medlemmarnas räkning.

– Det skulle kunna bli problem med skatten om vi betalade ut lönerna. Det är arbetsgivaren som ska betala.