1,3 miljoner strejkande sydafrikanska arbetarna går i dag tillbaka till sina arbeten inom offentlig sektor. Strejken avbröts tillfälligt.

Strejken skjuts upp i tre veckor meddelade den fackliga centralorganisationen Cosatu samt lärarfacket SA i går, måndag.

– Det här betyder dock inte att vi har accepterat statens bud, uppgav 19 fackförbund i ett gemensamt uttalande skriver den Sydafrikanska tidningen Mail & Guardian.

Tidsfristen ska, enligt ett gemensamt uttalande från facket, användas till att slutförhandla om villkoren för de offentliganställda.

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC välkomnade att facket avbröt strejken. Ekonomer har beräknat att strejken, som varade i tre veckor, kostar samhället motsvarande en miljard kronor om dagen.

I slutet av förra veckan var de två strejkande fackliga organisationerna Cosatu och lärarfacket SA nära en uppgörelse med regeringen.

Tidningsuppgifter sa att de fackliga förhandlarna godtog regeringens erbjudande om en löneökning på 7,5 procents löneförhöjning och 800 rand (cirka 800 kronor) i bostadsbidrag. Facket hade själva krävt 8,6 procent och bostadsbidrag på 1 000 rand, vilket är dubbelt så mycket som landets inflation.

När de fackliga förhandlarna presenterade förslaget gjorde medlemmarna tummen ned. Förhandlingarna fortsatte. I går kom dock beskedet att strejken skjuts upp.

Lärarfackets ledare Thobile Ntola hävdade med bestämdhet att facket vunnit en stor seger, vilket bekräftades med att folk firade på gatorna. Enligt Thobile Ntola så lyckades facket förmå regeringen att höja sitt lönebud från 5,2 procent till 7,5 procent.

Andra menar att det är arbetarna som förlorat mest på strejken.

Dawie Roodt, chefekonom på vid Efficient Group som granskar Sydafrikas ekonomi, säger till den sydafrikanska tidningen Times Live att arbetarna under strejken förlorat fem procent av sin årsinkomst.

På det sydafrikanska facket Cosatu har dock uppfattningen varit att strejken är en del av en långsiktig strategi som går ut på att öka statusen för den offentliga sektorn.

Konflikten inom den offentliga sektorn har dock gjort att de tidigare så goda relationerna mellan den fackliga organisationen Cosatu och det sydafrikanska regeringspartiet ANC har försämrats.