Endagsstrejk i Frankrike mot pensionsreform
Demonstration i Marseille i södra Frankrike i protest mot pensionsreformen.
Demonstrationer och nationell strejk har drabbat Frankrike. Och bakom ligger facket som är kritiska mot en planerad pensionsreform.
Fackliga ledare har uppmanat alla anställda i privat och offentlig sektor att lägga ner arbetet under ett dygn och delta i en av de demonstrationer som planeras i 137 städer runt om i landet.
– Jag hoppas det blir minst två miljoner som demonstrerar i dag, sa Jean-Claude Mailly, generalsekreterare för transportfacket Force Ouvriere (FO) till tv-kanalen Blooberg inför dagens demonstrationer.
På Frankrikes största fack, CGT, hoppades de fackliga ledarna att dagens demonstrationer skulle bli en vändpunkt. Redan i juni i år protesterade facket mot den planerade pensionsreformen. Då var 800 000 ute på gatorna. Än så länge är det oklart hur många som tagit åt sig fackets uppmaning.
Enligt nyhetsbyrån TT visar de senaste officiella beräkningar på att antalet demonstranter uppgår till cirka 450 000 runt om i Frankrike.
Strejken är främst riktad mot transportsektorn, bankerna samt posten.
Det som fått facket att utlysa en 24-timmarsstrejk är regeringens planer på att förändra pensionssystemet.
I Frankrike har arbetstagare rätt att gå i pension från och med att de fyllt 60 år, förutsätt att de betalt till socialförsäkringssystemet i drygt 40 år. Full pension betalas dock ut först från och med 65 års ålder.
Den franska presidenten Nicolas Sarkozy vill skjuta upp möjligheten att gå i pension, från 60 till 62 år. Dessutom vill han att åldern för när högsta pension ska betalas ut ska höjas från 65 till 67 år.
Enligt den franska regeringen måste pensionssystemet förändras. I år räknar regeringen med att pensionsfonderna kommer att ha ett underskott på motsvarande drygt 100 miljarder kronor, uppger tv-kanalen Bloomberg.
Facket vill inte höja pensionsåldern utan ser hellre höjningar av skatter på kapital samt skattehöjningar för de rikaste i samhället.
Fakta
Pensionsålder i Europa
Frankrike 60 år
Tyskland 65
Nederländerna 65
Italien 65 för män, 60 för kvinnor
Grekland 65 för män, 62 för män men tidigare pensionering är vanlig.
Källa: BBC