Arga bärplockare låste in basarna
På nytt har utländska bärplockare till fots gett sig ut på protestmarsch i Västerbotten.
Samtidigt utbröt ett upplopp bland plockare i Särna i Dalarna, där fem arbetsledare låstes in på anläggningen.
Under augusti har missnöjet bland de omkring 300 vietnamesiska bärplockarna i Särna pyrt. Det har varit ont om bär och plockarna har varit oroliga att de inte ska få den ersättning de lovats.
På tisdagen utbröt oroligheter och fem arbetsledare stängdes in i ett rum på den gamla folkhögskolan SI-gården där plockarna bor.
– Man hade blockerat dörren med käppar och möbler. En av de instängda hade händerna sammanbundna, säger Hans-Åke Hedin, kommissarie vid polisen i Dalarna, till TT.
”Det handlar om löner”
Enligt Lomsjö bär, som köpt bär från plockarna, beror upploppet på en konflikt i det vietnamesiska bemanningsföretaget.
– Det handlar om löner. Jag skulle också vara förbannad om jag stod där och hade blivit lurad att det skulle vara enkelt att komma hit och tjäna pengar. Det är ett svårt arbete att plocka bär, säger Olle Andersson vid Lomsjö bär.
Samtidigt lämnade ett femtiotal vietnameser i protest Baggård söder om Umeå för att till fots ta sig till det närliggande samhället Nordmaling.
– Det är för lite bär i skogen. Vi får det inte att gå ihop ekonomiskt, sade en av plockarna till SVT:s Västerbottensnytt.
Skog var överraskning
Men enligt bäruppköparen Kamala Karlsson stämmer det inte.
– De har missförstått vad de skrivit på. De tror att det ska vara bär på ett fält som de ska plocka. De har inte förväntat sig att de ska gå i skogen, säger hon.
Hon tror att bärplockarna inspirerats av de 200 kineser som i torsdags lämnade Långsjöby utanför Storuman i en liknande protestaktion.
Kineserna som inte ville återvända bor fortfarande i en skola, där kommunen ser till att de får mat i väntan på att konflikten ska lösas. Storumans kommun har vädjat till regeringen om hjälp.
– Det här är inte en liten kommuns ärende. Jag vill att staten säger till kinesiska ambassaden att ta ansvar för sina medborgare som är strandsatta på andra sidan jorden, säger socialchef Kerstin Asplund.