Han väntar på att få sparken
Det är bökigt med pirran i trapporna, så Glenn Wärn tar sopsäcken på ryggen. Det här slitet är på väg bort i Sundbyberg. Säckarna ersätts av kärl på hjul.
Magkatarren har kommit tillbaka. Rolf Gustavsson, 55, väntar på att bli uppsagd efter 20 år på Ragnsells.
Orsaken är att han har tackat nej till ett ”erbjudande” om att sänka sin lön med 5.000 kronor i månaden.
– Det känns inte bra, säger han.
Det får räcka så. Varken han eller kollegan i sopbilen Glenn Wärn, 45, tar till några överord.
– Hur det känns? Jag vet inte vad jag ska säga. Lite bittert, säger Glenn Wärn, som har kört sopor åt Ragnsells i sex-sju år med undantag för ett gästspel på Resta, ett annat företag i branschen.
Ragnsells har sagt upp avtalet om poänglistan, en sorts ackordslön. Ackordet gav ungefär 30.000 kronor i månaden. Den nya månadslönen blir 25.000 kronor.
Fyra sopgubbar i Sundbybergs kommun berörs. Tre av dem har tackat nej till månadslön. Nu väntar de på att bli uppsagda.
På andra sidan kommungränsen, i Stockholm, finns poänglistan kvar. Stockholms sopgubbar tjänar mest i Sverige – en följd av att de hittills har vunnit de årligen återkommande striderna om lönen.
Snart är det bara två företag, Resta och Liselotte Lööf AB, som betalar lön efter poänglistan. Det ironiska är att Liselotte Lööf vann en lönetvist i Arbetsdomstolen i år. Domen innebär att företaget har rätt att ersätta poänglön med månadslön och säga upp dem som tackar nej till bytet.
Domen gällde tolv sopgubbar på Östermalm. De har fortfarande kvar sina poänglöner. Liselotte Lööf fick backa när sopgubbarna i Stockholm svarade med att följa arbetsmiljölagen till punkt och pricka med följd att åtskilliga ton sopor blev liggande i soprummen.
Däremot innebär domen att lönerna sänks i Sundbyberg, trots att avtalet löper till och med den 28 februari 2011. Enligt Jim Lassinantti, ombudsman på Transport, förlorar sopgubbarna mellan 2.000 och 5.000 kronor i månaden, men Ragnsells förhandlingschef Jan Olsson tror att de siffrorna är tilltagna i överkant.
Snart finns poänglistan bara kvar innanför Stockholms stadsgräns. Den 1 april infördes månadslön på Lidingö. Om några månader införs månadslön i Sundbyberg. Båda kommunerna gränsar till Stockholm.
Glenn Wärn pratar om utsikten från Bergaliden, Sundbybergs högsta punkt. Därifrån ser han ett par Stockholmsförorter – Bromma och Kista.
– Där kör sopgubbarna på poänglistan. Om jag tittar åt ett annat håll ser jag Solna. Där sköter Sita sophanteringen och sopgubbarna tjänar en tusenlapp eller 1.500 kronor mer än vad vi erbjuds. Och vi har samma hämtförutsättningar allihop.
I april fick sopgubbarna i Sundbyberg höra talas om månadslön för första gången. Den 12 maj fick de beskedet från en av cheferna. I tisdags var det förhandlingar för tredje gången. Nu är det någon teknikalitet med las-listan som ska rättas till. Sedan räknar de med att bli uppsagda – Rolf på sex månader, Glenn på tre eller fyra månader.
– Jag blev faktiskt förvånad när jag fick veta att Ragnsells skulle införa månadslön efter det som hade hänt i Stockholm i vintras. Där blev beslutet att alla, oavsett bolag, skulle få lön enligt poänglistan. Det är mest rättvisa lönesystem jag vet. Ju mer sopor jag kör, desto mer får jag i lön, säger Glenn Wärn.
Han och kollegan Rolf Gustavsson börjar sina arbetsdagar 04.30 för att hinna först till macken. Sedan tio år tillbaka kör sopbilarna i Stockholm på biogas, men tillgången är osäker. Ibland finns det biogas, ibland inte. Då är det bara att åka nästa mack.
Morgonstressen beror på att de vill vara på de mest trafikerade gatorna i centrum klockan 06.00 innan ”andra står i vägen för oss och vi står i vägen för andra”.
De brukar hämta 50 ton sopor i veckan. De har en tuff vinter bakom sig. Snövallarna längs vägkanterna gjorde inte jobbet lättare.
– Vi hoppade över några enstaka soprum. I gengäld tog vi 100 andra som vi egentligen också ha hoppat över, om vi skulle ha följt reglerna. Nu undrar man om det var värt slitet, säger Glenn Wärn.
Jan Olsson är förhandlingschef på Ragnsells.
– Det kan tyckas hårt att vi säger upp trotjänare med många år i företaget, men en grundläggande idé för Ragnsells är att vi inte ska ha ackordsarbete i trafiken. Det skapar stress och därmed olycksrisker, betonar han.
Det andra argumentet är att poänglistan ger orättvisa löner. Det ska vara samma månadslön för alla som hämtar hushållssopor på Ragnsells.
Det tredje skälet är arbetsmiljön. Sopsäckarna är på väg att ersättas av sopkärl i Sundbyberg. Därmed blir det mindre slit, men också lägre lön enligt poänglistan,.
Glenn Wärn har hört det där förr – plus ytterligare ett argument, att ackordslönerna ställer till med administrativt krångel. Han är inte övertygad.
– De vill öka vinsten helt enkelt.
Han är gift men har inga barn. Frun har jobb. Han är inte orolig för egen del utan räknar med att det ordnar sig på det eller andra sättet – men kollegan är tio år äldre. Han har två barn i 20-årsåldern.
– Han får det tuffare, konstaterar Glenn Wärn.