Resta kommer att stämma sopgubbarna inför Arbetsdomstolen efter lönebråket i onsdags.

– Nu räcker det. Det här är den tredje vilda strejken drygt på ett år. Vi kommer att öka trycket på gubbarna också när det gäller deras beteende i övrigt, säger Restas vd Jesper de Ruvo, som anklagar sina anställda för att tjäna svarta pengar genom att hämta sopor hos exempelvis restauranger som inte har avtal om sophämtning.

Samtidigt överväger Stockholms stad att säga upp avtalet med Resta om sophämtning i innerstaden.

– Vi ska ha ett möte i morgon och bestämma hur vi ska gå vidare, säger Katarina Jönsson, enhetschef på trafikkontoret.

I onsdags satte sig ett 70-tal sopgubbar utanför Restas huvudkontor i Älvsjö i södra Stockholm och krävde att få ut sina löner, eller rättare sagt rätt löner. De hävdade att Resta systematiskt räknar i underkant på ackordet med följd att de får ut före lite pengar – upp till 10 000 kronor i månaden.

Tidigt på eftermiddagen satte Resta in 600 000 kronor på ett konto hos Transport. Pengarna ska gå till sopgubbarnas löner om Transport och Restas lyckas komma överens om hur man ska räkna.

Insättningen fick sopgubbarna att avbryta sin aktion. De jobbade ikapp under kvällen och följande dag.

– Gubbarna hade fått för sig att vi har räknat fel. I stället för att skicka hit någon kompetent person som kan titta på våra beräkningar satte de sig på backen och ringde ABC-nytt. Det är lite barnsligt, tycker Jesper de Ruvo.

Resta tog över sophämtningen i ungefär halva Stockholms innerstad den 1 april. Inför övertagandet följde sopgubbarna arbetsmiljölagen till punkt och pricka med följd att åtskilliga ton sopor blev liggande.

Aktionen avbröts när sopgubbarna och Resta kom överens om lönerna. Poänglistan ska gälla även i fortsättningen. Ju mer sopor, desto högre lön.

Men Resta hade en överraskning i beredskap. Sopgubbarnas områden krymptes. De mest lönsamma soprummen, de som ger mest i lönekuvertet, var borta.

De tar arbetare på ett nyinsatt eftermiddagsskift hand om. Och de tjänar betydligt sämre än resten av sopgubbarna.

– De har avtalsenlig lön, säger Jesper de Ruvo, som inte vill precisera vad det innebär.

Enligt Jesper de Ruvo har Resta för närvarande fyra anställda som värvats via bemannings- och rekryteringsföretaget GGX i Stockholm AB enligt den nya lagen om arbetskraftsinvandring. GGX ägare Tengiz Tairov uppger att företaget har rekryterat personal i några före detta Sovjetrepubliker – Armenien, Georgien, Lettland och Litauen.

Resta hyr också in personal från GGX. Det rör sig om sex personer som hyrs in av – men inte i innerstaden, enligt Jesper de Ruvo.

– Det här kommer att expandera. Gubbarna har alldeles för höga löner. Den här lösningen blir billigare för företaget, konstaterar Jesper de Ruvo.

– Det är inte synd om sopgubbarna. De tjänar mellan 28 000 och 45 000 kronor i månaden.

Resta vann upphandlingen i Stockholms innerstad med anbud på totalt drygt 32 miljoner kronor. Det är drygt tio miljoner, eller ungefär 25 procent, under närmaste konkurrent.

Men Jesper de Ruvo tycker inte att Resta har lagt sig för lågt.

– Vi har alltid tjänat pengar. Förra året gjorde vi ett resultat på 15 miljoner kronor på en omsättning av 200 miljoner kronor, säger han.

Resta har inte bestämt vilka strejkböter företaget ska kräva i Arbetsdomstolen. Företaget undersöker också om det går att stämma Transport för att ”de inte håller ordning på gubbarna”.

Resta är inte med i någon arbetsgivarorganisation. Det innebär att företaget får anlita egna jurister.

Jim Lassinantti, ombudsman på Transport, anser inte att sopgubbarnas aktion var en vild strejk.

– Det får Arbetsdomstolen avgöra om Resta går vidare och stämmer, men jag tvivlar på det i och med att sopgubbarna jobbade ikapp i onsdags och i torsdags, förklarar han och säger samtidigt att det var fråga om en spontan aktion som Transport inte hade någon del i.