Annelie Nordström tar över som ordförande i Kommunal
– Det känns underbart – men också uppfordrande. Jag är glad och stolt.
Annelie Nordström Hellander försöker samla tankarna och tala om hur det känns. Hon har nyss valts till ny ordförande för Kommunal med 137 röster mot 64 för motkandidaten Christina Zedell.
Anneli Nordström Hellander har berättat öppenhjärtigt om hur hamnade i en djup depression för ett par år sedan. Flera av de 17 ombud som talade för henne såg det som en styrka. Att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet är sådant som många förtroendevalda i Kommunal sysslar med dagligdags.
– En av anledningarna till att jag valde att berätta om min sjukdom var att jag kunde bli en förebild i de här sammanhangen. Det andra skälet är att blir lättare för mig själv om jag sätter ord på det har gått igenom för andra. Jag behöver inte skämmas. Jag behöver inte slå ner blicken. Jag har tagit mig igenom det här – och det är jag lite stolt över.
Hon vill inte komma med någon programförklaring. Inte än. Den ska kongressombuden få höra först. På fredag talar hon till dem.
Men hon berättar att hon tänker uppmana dem att arbeta för ett regeringsskifte efter valet i höst.
– Och så måste vi fokusera på fler medlemmar. Där kommer jag att ge kongressledamöterna konkreta utmaningar på fredag.
Hon hävdar att det går att vända utvecklingen och öka antalet medlemmar – men då krävs mer disciplin och att ”vi gör det vi säger att vi ska göra”. De förtroendevalda ska använda sin tid till rätt saker.
– Vändpunkten kommer när vi är tillräckligt aktiva, när vi frågar varje person om han eller hon vill vara med i facket. Det krävs mycket större aktivitet från förbundens sida. Framför allt handlar det om vårt engagemang.
I debatten var det 17 ombud som talade för Annelie Nordström Hellander. Tio argumenterade för Christina Zedell. Mycket handlade om deras personliga egenskaper, men därutöver dök ett annat tema upp i flera inlägg.
Inställningen till fackligtpolitisk samverkan.
Mycket förenklat beskrevs Christina Zedell som den som vill ha mer av fackligpolitisk samverkan och Annelie Nordström Hellander som den som vill ha mindre.
– Jag som förbundsordförande ska inte sitta i partistyrelsen – och en förhandlare för Kommunal i en kommun ska inte sitta med i kommunstyrelsen, säger hon.
Men hon säger samtidigt att så många kommunalare som möjligt ska vara politiskt aktiva och hon tror inte att Kommunal förlorar i inflytande genom att tacka nej till politiska uppdrag.
– Snarare tvärtom. Politik är att förändra. Facket måste förhålla sig till förändringarna. Det går bättre om man sitter utanför rummen där besluten tas.
Annelie Nordström Hellander är 53 år. Hon är barnskötare. 1974 blev hon värvad som kontaktombud på Ringens barnstuga i Halmstad av Leif Grenlund. Han är ombud på kongressen för Halland och var en av de första att ge Kommunals nya ordförande en gratulationskram.
Den fackliga karriären ledde så småningom till ett jobb som enhetschef på Kommunals förbundskontor. I drygt ett år har hon varit Kommunals första vice ordförande. Hon har varit kommunalråd (S) i Vilhelmina, landstingspolitiker i Västerbotten och sakkunnig på utbildningsdepartementet.
– Jag är barnskötare. Jag har mina rötter i yrket. Sedan är det mer tillfälligheter att jag har råkat göra annat på vägen.
Som ordförande tänker hon se till att Kommunal syns.
– Jag är en sådan person som kommer att märkas. Och våra medlemmar ska synas mycket mer. Sedan måste vi utvecklas internt och få till stånd en livligare dialog.
Hon tycker att en undersköterska är en bättre förebild än en programledare.
– Det finns en oerhörd glädje i att jobba med människor. När vi frågar våra medlemmar får vi alltid svaret att de älskar sina jobb. Det här är människor som kan någonting genuint och gör andra människor lyckliga med sina yrkeskunskaper.
Annelie Nordström Hellander hade ”fjärilar i magen” när hon gick upp i talarstolen som nyvald ordförande och glömde bort en sak.
Det var där med namnet.
Hon tar tillbaka sitt gamla flicknamn. Det är vad hon ska heta rätt och slätt. Så glöm Nordström Hellander.
Säg Nordström, det räcker.