En skadad aktivist förs till vård efter bordningen.

 

Minst tio personer dödades och ett 60-tal skadades då israelerna i natt stormade Ship to Gaza.  I Gaza city väntade Abu Wisam på fartygskonvojen när han såg nyheterna om stormningen på tv.

– Jag hörde skottlossning från stranden i morse, men jag vet inte var elden kom ifrån, säger Abu Wisam som är ordförande för Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU) i Gaza.

Vid femtiden i morse bordade israelisk militär fartygskonvojen Ship to Gaza som var på väg till Gaza med förnödenheter.

Under stormningen dödades mellan 10 och 19 personer och ett 60-tal skadades, enligt de uppgifter som just nu cirkulerar i medierna.
 
På konvojen finns cirka 700 passagerare. Enligt Ship to Gazas svenska hemsida skulle totalt elva svenskar följa med, skriver nyhetsbyrån TT.

Demonstrationer
Abu Wisam har redan märkt starka reaktioner.

– Många har varit ute på stranden och väntat på konvojen men nu är de väldigt arga över vad som har hänt ute till havs. Det politiska partierna och facken har kommit med flera pressmeddelande och de kommer troligen att hållas demonstrationer snart. Alla följer utvecklingen på tv för att se vad som händer, säger Abu Wisam.

   
  Läs också reportaget: "Bland offer och demoner" 2010-04-16
   

Enligt en israelisk militärkommuniké ska kommandosoldaterna ha blivit beskjutna och angripna med knivar under räden. Dessutom ska fyra israeliska soldater ha blivit sårade.

EU beklagar
Omvärldens reaktioner mot den israeliska stormningen har varit starka.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uttrycker sitt djupa beklagande efter morgonens nyheter. Hon kräver att en utredning görs av vad som hände när flera personer dödades ombord på hjälpfartygen.

Grekland och Spanien kallar också upp de israeliska ambassadörerna i Aten respektive Madrid för samtal efter våldsamheterna i Medelhavet, uppger TT.

Det kommer redan rapporter om demonstrationer i Turkiet och Jordanien.  På Västbanken väntas demonstrationer under dagen.

Svenska reaktioner
Även i Sverige har det kommit politiska reaktioner. Åsikterna om Israels bordning varierar dock.

De rödgrönas partiledare – Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand – fördömer Israels aktion mot fartygen och kallar händelsen för ett övervåld mot humanitära aktivister.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman har en annan åsikt. "Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!" skriver han på Facebook.

På flera platser i Sverige arrangerar föreningen Ship to Gaza demonstrationer mot den israeliska attacken, bland annat på Sergels torg i Stockholm, Gustav Adolfs torg i Malmö och Gustav Adolfs torg i Göteborg, klockan 18, enligt ett upprop på en Facebookgrupp.