Utdelningar täcker fackens förluster
De tre största fackförbunden i Sverige går alla med förlust i den fackliga verksamheten.
Liksom tidigare år är det till stor del utdelningar från börsbolagen som räddar finanserna.
Så sent som i februari presenterade Unionen en granskning som visade att 23 av 25 storbolag på börsen, "trots ekonomisk kris och stora neddragningar", delar ut pengar till aktieägarna.
"Resultatet visar att arbetsgivarens krav på noll kronor i löneökningar saknar trovärdighet", dundrade förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.
Nu visar de färska årsredovisningarna från Unionen, Kommunal och IF Metall att de tre storfacken fick sammanlagt 470 miljoner kronor i utdelningar i fjol. Allra mest, 208 miljoner kronor, gick till Unionen, som också är det i särklass rikaste förbundet.
Drog in 1,2 miljarder
Föregående år fick de tre fackförbunden 713 miljoner kronor i utdelningar. På bara två år har de alltså dragit in 1,2 miljarder kronor den här vägen.
Gösta Karlsson, controller på Unionen, vill inte diskutera det eventuellt konstiga i att förbundet drar stor nytta av utdelningar som man utåt kritiserar.
– Jag avstår från att svara på den frågan. Det vore fel av mig i min roll att svara på det, säger han.
På frågan om Karlsson i sin roll som ekonom kan ha en annan syn än vad andra i Unionen har svarar han:
– Det är möjligt att jag kan ha. Men återigen, jag avstår från att uttala mig.
Inte emot utdelningar
Rent generellt, understryker Karlsson, är dock Unionen inte emot utdelningar.
– Utan det handlar om ifall företagen ökar sina utdelningar under perioder där de går väldigt dåligt.
Samtliga tre storfack redovisar förluster i den fackliga verksamheten. Totalt gick de back med 257 miljoner kronor, varav Unionen står för 186 miljoner kronor.
– Men jag upplever att vi har kontroll på förlusten. Vi håller oss inom de ramar som finns, säger Gösta Karlsson, och syftar på det kongressbeslut som säger att upp till 15 procent av verksamheten får betalas med kapitalavkastning.
Även Unionens finansiella resultat blev negativt i fjol, trots den kraftiga börsuppgången. Det beror bland annat på att förbundet sålde aktier med förlust, för att kunna delta i nyemissionerna i storbankerna och flygbolaget SAS.
– Tanken är att vi ska hämta in det senare, säger Karlsson.
TT