Pappers strejk i gång
Micael Hallberg och Roger Wall går strejkvakt vid Skärblacka bruk. |
Pappers strejk fick arbetet att stanna vid sex pappersbruk på fredagsmorgonen.
– Förr eller senare måste de återvända till förhandlingsbordet, säger Pappersfackets ordförande Jan-Henrik Sandberg om arbetsgivarna.
Pappersbasen var själv strejkvakt utanför Korsnäs fabrik i Gävle, där man vanligtvis tillverkar vätskekartonger. Cirka 680 medlemmar strejkar på fabriken.
– Den sista sodapannan släcktes klockan sex i morse. Så nu står det still, säger han.
Arbetsgivarsidans Skogsindustrierna har räknat ut att strejken kan komma att kosta branschen 100 miljoner kronor per dag.
– Det är svårt att veta exakt vad det kostar, men det är inte alls orimligt, säger Sandberg.
TT: Är det värt det?
– Ja, frågan är om arbetsgivarna tycker att det är värt det. De är ju de som har orsakat den här konflikten, säger Sandberg som menar att frågan bör ställas till arbetsgivarna.
Sandberg har blandade känslor inför strejken, men menar att den är nödvändig. Hans tolkning är att Skogsindustrierna inte haft något eget förhandlingsmandat utan att samordningen på arbetsgivarsidan varit "stenhård" och att Svenskt Näringsliv "bakbundit" dem.
– Men vi ska ju se om vi inte kan lätta lite grand på repen genom att vi driver vår konflikt. Förr eller senare måste de komma tillbaka till förhandlingsbordet och ju förr desto bättre.
Arbetsgivarna anser att Pappers erbjudits 3,2 procent på 22 månader, men facket håller inte med. Skogsindustrierna anser också att Pappers erbjudits lösningar i bemanningsfrågan och för pensioner.
Enligt Skogsindustrierna kommer de sex pappersbruken som tagits ut i strejk i första omgången tappa cirka 50 miljoner kronor per dygn i exportintäkter. Men Pappers lade på torsdagen ett annat strejkvarsel, som träder i kraft den 26 april, mot sex andra bruk. Den preliminära notan skulle då stiga till 100 miljoner per dygn.
Strejken som startade på fredagsmorgonen berör cirka 3.000 Pappers-medlemmar, och den 26 april lägger ytterligare cirka 2.800 medlemmar ner arbetet.
TT