Barack Obama skriver nu in sig i historieböckerna för andra gången. Genom att baxa igenom sin hjärtefråga, att låta sjukförsäkringssystemet omfatta fler, lyckas presidenten med en reform där hans företrädare gått bet i decennier.

Theodore Roosevelt, Harry Truman, John F Kennedy, Richard Nixon och Bill Clinton. Listan över de presidenter som velat införa en bred sjukförsäkringslösning i USA, men misslyckats, är lång och sträcker sig tillbaka till 1900-talets början.
 

 
President Barack Obama gör ett uttalande efter att representanthuset röstat igenom den historiska sjukförsäkringsreformen.  
   

President Barack Obama kan nu i stället sälla sig till Franklin D Roosevelt, som införde socialförsäkringssystemet 1935 och Lyndon B Johnson, som 1965 drev igenom Medicare och Medicaid (vårdgarantier för äldre och handikappade respektive fattiga).

Splittring
Rimligen drog Obama en stor suck av lättnad när representanthuset i går till sist röstade igenom förslaget, med 219 röster mot 212. Det senaste året har varit motigt för Obama. Hans ledarskapsförmåga har ifrågasatts. Sjukvårdsfrågan har slukat all kraft, och det egna partiet har splittrats i falanger.

Washingtons förståsigpåare lär nu ägna mer tid åt att analysera vad reformen betyder för det politiska spelet, än för de minst 32 miljoner människor som får bättre tillgång till sjukvård.

För även om Obama, med god hjälp från representanthusets ledande demokrat Nancy Pelosi — som med lock, pock och kohandel fick ihop den nödvändiga majoriteten — kammat hem en viktig seger har sjukvårdsdebatten haft ett högt pris.

Noll republikaner för
Presidenten har helt misslyckats med att få stöd från den republikanska sidan, som nu hoppas kunna utnyttja att allmänheten är tveksam till sjukförsäkringspaketet och de osäkerheter som finns vad gäller dess framtida kostnader.

Obama har själv raljerat över hur det hela behandlas som en sporthändelse av kommentatorerna i kabel-TV. Men Vita huset väntas nu sätta snurr på en stor PR-kampanj för att förankra reformen hos vanligt folk — inte minst för att hjälpa de demokrater som är oroliga för att inte bli omvalda till kongressen i höst.

Bland annat lär Obamas stab försöka visa att det blir fler arbetstillfällen, i och med att fler småföretag vågar anställa folk när det blir lättare att ge dem sjukförsäkring. Jobben och ekonomin är nämligen de stora valfrågorna.

Demokraterna räknar troligen också med att republikanerna gick för långt i att påstå att USA nu tar ett stort steg mot "socialism". Det paket som antagits har nämligen stora likheter med tidigare republikanska förslag.

Andra frågor

Presidenten är övertygad om att det komplicerade paket som nu går igenom på sikt sparar pengar, genom att minska belastningen på akutsjukvården. Hur väl det stämmer kan bara framtiden utvisa.

Men även om Barack Obama får igenom sitt viktigaste vallöfte är det uppenbart att han misslyckats med en annan hjärtesak: att få till breda uppgörelser över partigränserna.

Debatten om sjukförsäkringar försvinner knappast från agendan — men kan nu lämna plats åt andra minst lika viktiga frågor där USA har problem: budgetunderskottet, arbetslösheten, finanssystemet, utbildningen och infrastrukturen.

TT