Djupdykning i passionen
Annika Blix och Niklas Nyberg provar på dykning under Vildmarksmässan |
Passionen för sitt eget lilla område förenar löneadministratörerna och flugfiskarna när deras mässor råkar hamna i rummen intill varandra. Och indianernas metoder är trendiga i svenskt vildmarksliv.
Ett tjugotal män sitter andaktsfulla med armarna i kors och tittar på storbildsskärmen. Där ser de fingrarna på Philip White och en metkrok fastsatt i ett skruvstäd. Han virar varv efter varv med tråd kring kroken.
– Nu ska jag tillverka en fluga som liknar en fluga jag ofta ser i min trädgård, säger han på engelska i högtalaren och lägger något som ser ut som en liten ruggig fjäder längs med kroken.
Philip White har flugits hit till Vildmarksmässan och Svenska flugfiskemässan i Älvsjö för att demonstrera hur en riktig expert tillverkar fiskeflugor.
– Jag försöker få flugan att se ut så som den ser ut när den hamnar i vattnet. Och då försöker jag föreställa mig hur fisken där nere i vattnet ser flugan på vattenytan, säger han och fortsätter att vira.
Åhörarnas fokusering är total, stämningen förtätad.
Engagemang engagerar
En bit bort samlar sig Thomas Englund för att gå upp på scenen och tala inför drygt 400 människor – även han med en storbildsskärm bakom sig. Han är expert på arbetsrätt och ska inte tillverka fiskeflugor, men väl berätta om de senaste förändringarna i semesterlagen och vad det kan ha för betydelse för långtidssjuka. Åhörarna är till 90 procent kvinnor, löneansvariga på små och stora företag.
– Med tiden har jag blivit duktig på det här och har skapat ett slags passion för ämnet. Om du har ett engagemang blir det aldrig trist, det blir aldrig så att du avverkar en dag på jobbet, säger han.
Denna dag på Stockholmsmässan i Älvsjö avhålls informationsföretaget Tholin & Larssons traditionella Stora lönedagen, vägg i vägg med Vildmarksmässan och flugfiskemässan.
Intresset ljuger inte
Ämnena skiljer sig åt. Men intresset – passionen i flera fall – för ett starkt avgränsat område förenar många av dem.
– När det kommer nya rättsfall om arbetsrätt blir jag faktiskt riktigt glad och lycklig, säger arbetsrättsexperten Lotta Sprangers som också ska upp på scen och tala inför de 400 på Stora lönedagen.
Mycket går förstås ut på att kränga grejer på en mässa. Det kan vara allt från älgsalami eller ”En dag i Alvesta” – till mycket dyra termotält som håller för övernattning i Antarktis.
Men här finns också dessa passionerade entusiaster som ser ut som alla andra när vi möter dem i tunnelbanan eller i busskön – men som också har ett annat liv.
När Philip White knutit färdigt flugan som liknar den han har i trädgården kan de andaktsfulla männen lyssna på ett 40 minuter långt vittnesbörd om ”Öringen i mitt liv” och sedan föredraget ”Flugan, dess historia och utveckling under 500 år”.
Spårlåga
I ett litet lågbudgetbås står polisen Conny Andersson som tagit tjänstledigt för att satsa allt på det han brinner för: att spåra.
På jobbet har han spårat helikopterrånare och letat skoavtryck vid lägenhetsinbrott. Men sedan en tid tillbaka har han gått vidare och har lärt sig avancerad spårning av USA:s främste ”tracker” – som det heter där – och som i sin tur lärt sig konsten av indianerna.
– Allt är spår. Och bristen på spår kan också vara spår, säger han.
I en kattlåda med sand gör han ett skoavtryck som visar hur den som gått där av någon anledning plötsligt vridit sig och ändrat kurs mot höger.
Numera har han en trackerskola där han lär ut konsten.
– När du kan spåra ser du mer nyanser, hör mer intentioner, känner mer lukter och känner bättre in stämningar på platser, säger han.
Att fiska är att vara människa
Magnus Löfqvist, som nu är en mogen man, började fiska när han var tre år.
– Att fiska är en elementär mänsklig egenskap som är nedärvd. Att jaga och hämta hem maten, säger han.
Nu står han vid en disk med drygt 150 sorters fiskedrag, många av dem så stora och grälla att det är svårt att tro att fiskarna lockas av dem och inte flyr i panik.
– Den nya trenden inom fritidsfisket de senaste åren är hur betet presenteras. Grunden för dessa nya drag som kallas ”jerk” är de amerikanska indianernas sätt att fiska. Dragen knycker hit och dit och utför irrationella rörelser, säger han.
En bit bort finns det möjlighet att prova på att rida på en stor eldriven tjur av plast som rör sig fortare och fortare till dess att vederbörande kastas av. Den typen av installationer finns normalt på Gröna Lund och vad den har på en vildmarksmässa att göra är svårt att förstå.
På jakt efter guldkorn
Vid en lång ränna fylld med grumligt vatten står Hasse Karlsson och demonstrerar hur man vaskar guld. Fyra år har han hållit på och för ett tag sedan ställde han upp i SM. När vi frågar hur det gick skakar han bara på huvudet.
Han doppar ner vaskpannan och hämtar upp lite grus, skakar och skakar och låter lite sand glida ner i rännan igen.
– Guld är tyngre än sand. Därför stannar det kvar i botten av vaskpannan, säger han och pekar på några millimeterstora korn som glänser som guld.
Den som vill kan köpa en vaskpanna för 850 kronor eller en weekend med familjen i Ädelfors i Småland där det lär finnas guld. Utrustning ingår, vaska så mycket du vill och ta med guldet hem.
– Men ni ska gå bort och prata med han med hatten där borta. Han har vunnit världsmästerskapet i guldvaskning tre gånger i rad. Det tog honom fyrtiofem sekunder att vaska fram guldkornen. Fyrtiofem sekunder!
Borta vid Stora lönedagen samlar de 400 löneansvariga ihop sina papper – och de guldkorn som de kommer att ta med sig hem från Älvsjö. Men deras vaskpanna har ett helt annat innehåll, där glimmar allt från ”dispositiva regler” till ”sammalönprincipen” och ”trivselförmåner”.
Lennart Lundquist