Grekiska sjuksköterskor strejkade tidigare i veckan i Aten. De, och deras, fackförbund är missnöjda med statens sparpaket mot skuldkrisen.
 

Landet står på randen till ekonomisk kollaps. Strejker och upplopp är ett stående inslag i gatubilden. Samtidigt håller det grekiska facket GSEE sin 34:e kongress under parollen: Människans behov framför marknadens.

– Det blir nog en tillbakablick och många funderingar över vad som gått fel de senaste tre åren, säger en pressekreterare på grekiska centralorganisationen GSEE, motsvarande svenska LO.

I dag, torsdag, inleder facket sin kongress i Halkidiki, i norra Grekland. Viktigaste frågan är val av styrelse och generalsekretare, men klart är också att den ekonomiska krisen landet drabbats av kommer att överskugga kongressen.

De senaste veckorna har gatuprotesterna mot den grekiska regeringens sparprogram både varit omfattande och våldsamma.

Gigantiskt underskott
Grekland dras med ett gigantiskt underskott i sin statsbudget – 12,7 procent av bruttonationalprodukten – och landet måste låna nästan 530 miljarder kronor bara i år för att betala räntorna på sina lån.

Den grekiska premiärministern Giorgos Papandreou har kommit med ett sparpaket som innebär skattehöjningar, nedskärningar höjd pensionsålder. Det har mötts av återkommande protester.

Facket håller med om att något måste göras för att hantera krisen, men anser att löntagarna får betala ett för högt pris för en kris som orsakats av finanssektorn.

EU håller på att bli en bankunion, skriver facket i ett av sina pressmeddelande. Samtidigt pekar det mest på att det är just EU som kan komma att rädda landet från att bli helt bankrutt.

Svårt läge
I början av veckan möttes EU:s finansministrar för att diskutera hur Greklands ekonomi ska kunna räddas från kollaps.

De kommande två månaderna måste landet låna kring 200 miljarder kronor för att betala sina skulder. Någon färdig lösning finns ännu inte, men nästa vecka ska regeringscheferna inom EU ta upp frågan igen.

Lena Westerlund, LO:s chefsekonom, befinner sig på GSEE:s kongress. Hon har även träffat ekonomer och politiker från det socialdemokratiska regeringspartiet Pasok.

– Landet är i ett oerhört svårt läge, säger Lena Westerlund.

Det politiska dilemmat är att behålla trovärdigheten åt flera håll.

Grekland måste visa EU att landet kan göra stora besparingar i sin statsbudget. Samtidigt är det viktigt att övertyga löntagarna om att den politik som förs är trovärdig och att besparingarna nödvändiga och rättvisa.

FAKTA / GSEE organiserar runt 600.000 anställda
Fackförbundet Greek General Confederation of Labour (GSEE) organiserar cirka 600.000 anställda och är Greklands största fack inom privat sektor.
Motsvarigheten bland de offentligt anställda heter Adedy, som har runt en halv miljon medlemmar.