”Det handlar om snålhet och slarv”
Det är några dagar efter en av de kraftigaste jordbävningarna som Chile har upplevt på mycket länge och fastighetsskötaren Antonio Alarcón är trött. Skrytet om den välutvecklade byggtekniken var tomma ord – hus rasade och vägar bröts itu.
Han jobbar i ett höghus på 24 våningar i storstaden Viña del mar. Denna morgon har han just lyckats reparera några ytterdörrar som sparkades sönder när hyresgästerna inte lyckades ta sig ut under jordbävningsnatten. Nu försöker han ringa runt och få svar på när vattnet kommer tillbaka i fastigheten.
– Ja, vad ska man säga. Just nu har jag fler och andra arbetsuppgifter än vanligt. Min största uppgift är kanske att lugna folk. Jag börjar känna mig som en psykolog.
Fastigheten som Antonio ansvarar för stod pall, även om mycket invändigt är totalförstört.
Snålhet och slarv
Men på andra platser hände det som inte får hända: byggnader föll, även nya sådana. Broar rasade, vägar bröts mitt itu. Detta trots att Chile har en mycket välutvecklad byggnadsteknik och Latinamerikas mest strikta byggregler.
Antonio Alarcón säger sorgset att det handlar om snålhet och slarv.
– Det är så många inblandade när en fastighet ska byggas, och kanske snålar den som ansvarar för att köpa in material genom att blanda ut cementen med sand. Eller så har man för bråttom och missar något på grund av den mänskliga faktorn.
Han konstaterar att han bor i ett land som ligger mitt emellan två jordplattor och därför tvingas förlita sig på det bästa. Annars skulle hans liv bli ohållbart.
– Jag kan ju inte gå till mitt jobb och vara livrädd varje dag. Jag hoppades att det här huset skulle hålla och det har det ju tack och lov gjort. Men i slutändan handlar det om naturkrafter och mot dem finns aldrig några garantier.
Korruption och lönepress
En större kritiker är Oscar Contreras som är arbetsledare på en byggfirma. Han tycker det som har hänt är skandal.
– Vi är inte Haiti.
Oscar Contreras pratar om brist på professionalism och ansvartagande, om låga löner och korruption.
– Mentaliteten har förändrats. Förr byggde man med prestige, i dag handlar mycket om att göra snabba pengar.
Dessutom är det en stor arbetslöshet inom byggsektorn, särskilt på den tekniska sidan, och det har pressat ner lönerna.
– Till exempel är byggnadsingenjörerna i mångt och mycket nyutbildade personer med lite erfarenhet. Och många av de statliga inspektörerna, som enligt lag ska gå igenom varje nybyggd fastighet när den är klar, tar emot mutor. Det är bara att titta på deras bilar och hus. Sådana skulle de inte ha råd med om de inte drygar ut den annars låga lönen, säger Oscar Contreras.
För sent
Han har inte mycket hopp om förändring. Visserligen är han säker på att man nu kommer gå igenom de byggnader, broar och vägar som fallit ihop och ställa de ansvariga till svars. Men han konstaterar krasst att det redan är för sent.
– Människor har ju redan omkommit, skadats och förlorat allt. Och så länge det här landet drivs av mentaliteten att snabba pengar går före omtanken om människors liv kommer detta hända igen och igen och igen.
FAKTA / Jordbävningar
• Skalvet i Chile förra helgen hör till de kraftigaste jordbävningarna i världen under de senaste hundra åren.
• 90 procent av alla världens jordbävningar inträffar i Eldringen runt Stilla havet. Den hästskoformade kedja av vulkaner och förkastningslinjer kallas också cirkumpacifiska bältet.
• Den 4 000 mil långa ringen löper längs Chile, norrut genom Centralamerika, Mexiko och USA:s västkust till södra delen av Alaska, västerut genom ögruppen Aleuterna, söderut till Japan, Filippinerna och Indonesien och sedan österut igen över Nya Guinea, sydvästra Stilla havet och Nya Zeeland.
• Området, där kontinentalplattor möts, är seismiskt oroligt och kraftiga skalv är vanliga. Av världens 1 500 aktiva vulkaner ligger nästan nio av tio längs Eldringen.
Källa: TT
Tora Villanueva Gran