Hästen dresserar chefen
– Nja, svarar Gabriella Almquist, jurist, egen företagare och ridinstruktör, på frågan om en hästmänniska är en bättre chef. Men den som håller på med hästar måste alltid lära sig hur man hanterar en relation och det kan ju komma tillbaka i arbetslivet. |
Om chefen plötsligt ändrar stil och beteende har hon eller han förmodligen varit på kurs. Det är ju ingen hemlighet för den som har jobbat i några år.
Nytt är däremot att chefens kurskompisar kan ha varit hästar. Modellen har importerats från Tyskland, Österrike och USA – och sprider sig över Sverige.
Idén är att det inte går att lura en häst. En osäker chef får en osäker häst eller en häst som helt enkelt inte bryr sig. Hästen struntar i vad chefen säger med sin röst, det är kroppsspråket som gäller. Titlar spelar ingen roll, hästen kräver en trygg och ärlig ledare för att låta sig styras.
Så här kan det gå till:
En chef (som kanske aldrig har snackat med en häst förr) går in i manegen med uppdraget att få 600 kilo djur att röra sig runt i en cirkel. Han eller hon ska få hästen att stanna, att springa, att vända om. Eller att gå bakåt.
Viktig lärdom
Chefens kurskompisar iakttar, gruppen diskuterar, chefen provar igen. Chefen testar med en annan häst. Det finns ju skygga kusar, trygga djur, glada hästar, fräcka pållar, sega ök. Precis som det finns olika medarbetare. Och olika chefer.
– En viktig lärdom är att cheferna själva måste vara klara med vad de vill innan de kan övertyga någon annan, säger Karin Öljemark, som har dragit igång hästcoachning för ledningsgrupper på västkusten. Hästen ger svar direkt på det budskap den får.
– Hästen är ingen jasägare, förklarar Elsa Lidén, som sedan flera år reser runt i landet med en liknande verksamhet. Om du frågar dina mänskliga medarbetare vad de tycker vet du aldrig om de svarar ärligt eller försöker smickra dig.
Är hästvana chefer bättre?
Men då inställer sig frågan: Är en chef som redan kan det där med hästar en särskild typ av chef? Och en bättre chef?
– Jaa, det tror jag, säger Elin Lindgren som jobbar på Surahammars ridskola. Och just nu har jag en otroligt bra chef som jag nog gillar mer än hästarna – om du tvingar mig att välja.
Lisbeth Ivarsson-Jansson i Harplinge, hästskötare, stallskötare, ridinstruktör, avbytare på bondgårdar och kommunalare sedan många år, håller med om att hästarna nog kan påverka chefsstilen:
– Men det gäller kossor också, man måste ha dem med sig. Aldrig mot sig.