Oppositionens första försök att stoppa regeringens Lavallag misslyckades. Men än är slaget inte över. När lagen kommer till riksdagens kammare väntar ett nytt försök att förklara den vilande i ett år.

Genom att utnyttja minoritetsskyddet, som finns i grundlagen, vill S-V-MP förhindra att lagen träder i kraft före valet. Därför skickades förslaget till konstitutionsutskottet (KU) för en bedömning om lagen påverkar grundläggande fri- och rättigheter och därför kan förklaras vilande under ett år. Så skedde exempelvis med den så omdiskuterade FRA-lagen.

Men på torsdagen slog den borgerliga majoriteten fast att den inte har sådan påverkan. S-V-MP gör en annan bedömning. De två blocken gör helt olika tolkningar av ett yttrande som Lagrådet lämnat.

– Lagrådet gör samma bedömning som vi gör, att den inte strider mot grundläggande fri-och rättigheter. Konflikträtten regleras i en annan paragraf i regeringsformen och omfattas inte av minoritetsskyddet, säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).

Åter till KU
– Jag är förvånad över att majoriteten kan säga så eftersom själva lagen inte prövats, säger KU:s ordförande Berit Andnor (S) och hänvisar till att Lagrådet bara gjort en allmän bedömning.

– Lagrådet har inte yttrat sig om denna lag, inte gått genom den paragraf för paragraf, säger Andnor.

Därför kommer oppositionen att göra ett nytt försök att få en vilandeförklaring.

– Denna gång ska vi gå formellt korrekt till väga, säger hon.

Det innebär att lagen ännu en gång kommer att hamna på KU:s bord, denna gång från riksdagens kammare och talmannen.

Nytt yttrande

Då väntar en ny omgång med ett yttrande från Lagrådet.

– Ja det är praxis att frågor som berör minoritetsskyddet ska granskas ordentligt, säger Bill.

För att riksdagen ska kunna fatta beslut i frågor som berör fri- och rättigheter och omfattas av minoritetsskyddet krävs att fem sjättedelar av ledamöterna röstar ja.

Bakgrunden till den nya lagen är den uppmärksammade fackliga blockaden av ett lettisk skolbygge i Vaxholm 2004 — en blockad som EU:s domstol i efterhand förbjöd.

 

 

TT