Lavallagen snirklar sig fram
Oppositionens första försök att stoppa regeringens Lavallag misslyckades. Men än är slaget inte över. När lagen kommer till riksdagens kammare väntar ett nytt försök att förklara den vilande i ett år.
Genom att utnyttja minoritetsskyddet, som finns i grundlagen, vill S-V-MP förhindra att lagen träder i kraft före valet. Därför skickades förslaget till konstitutionsutskottet (KU) för en bedömning om lagen påverkar grundläggande fri- och rättigheter och därför kan förklaras vilande under ett år. Så skedde exempelvis med den så omdiskuterade FRA-lagen.
Men på torsdagen slog den borgerliga majoriteten fast att den inte har sådan påverkan. S-V-MP gör en annan bedömning. De två blocken gör helt olika tolkningar av ett yttrande som Lagrådet lämnat.
– Lagrådet gör samma bedömning som vi gör, att den inte strider mot grundläggande fri-och rättigheter. Konflikträtten regleras i en annan paragraf i regeringsformen och omfattas inte av minoritetsskyddet, säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).
Åter till KU
– Jag är förvånad över att majoriteten kan säga så eftersom själva lagen inte prövats, säger KU:s ordförande Berit Andnor (S) och hänvisar till att Lagrådet bara gjort en allmän bedömning.
– Lagrådet har inte yttrat sig om denna lag, inte gått genom den paragraf för paragraf, säger Andnor.
Därför kommer oppositionen att göra ett nytt försök att få en vilandeförklaring.
– Denna gång ska vi gå formellt korrekt till väga, säger hon.
Det innebär att lagen ännu en gång kommer att hamna på KU:s bord, denna gång från riksdagens kammare och talmannen.
Nytt yttrande
Då väntar en ny omgång med ett yttrande från Lagrådet.
– Ja det är praxis att frågor som berör minoritetsskyddet ska granskas ordentligt, säger Bill.
För att riksdagen ska kunna fatta beslut i frågor som berör fri- och rättigheter och omfattas av minoritetsskyddet krävs att fem sjättedelar av ledamöterna röstar ja.
Bakgrunden till den nya lagen är den uppmärksammade fackliga blockaden av ett lettisk skolbygge i Vaxholm 2004 — en blockad som EU:s domstol i efterhand förbjöd.
TT