Storstrejk lamslår Grekland
Den grekiska ekonomin är i kris och staten måste spara. Samtidigt är många upprörda över förslag på förslag på sämre löne- och pensionsvillkor.
Stora delar av Greklands offentliga verksamheter har i dag, onsdag, lamslagits av en 24-timmars strejk. Det ses som ett första test för regeringens försök att bringa ordning i finanserna och hantera skuldkrisen som har skakat eurozonen.
Strejken, som utlysts av offentliganställdas fackföreningar, väntas lamslå flygtrafiken, stänga skolor och myndigheter. På sjukhus kommer bara de allra nödvändigaste ingreppen att utföras.
Fackföreningar som står bakom strejken motsätter sig socialistregeringens planer på att frysa löner och slopa de extra ersättningar som många greker får därutöver.
Miljardbesparingar
Staten vill också minska antalet offentliga anställningar, införa ett nytt skattesystem samt höja den genomsnittliga pensionsåldern från 61 till 63 år.
Regeringens åtgärdspaket, som presenterades i tisdags, väntas sänka statens kostnader med cirka 800 miljoner euro under 2010 (cirka 8,1 miljarder kronor).
– De har lovat att de rika ska få betala men i stället tar de pengar från de fattiga, kommenterade generalsekreteraren Ilias Ilopoulos på Adedy, en paraplyorganisation för offentliganställdas fackföreningar.
Blockad
Adedy representerar kring en halv miljon anställda och kommer troligen även att stödja en 24-timmarsstrejk den 24 februari som utlysts av fackorganisationer i den privata sektorn.
Tjänstemän inom skattemyndigheter och tullen har också aviserat strejker under hela februari, och sedan i mitten av januari blockerar bönder vägar och en gränsövergång till Bulgarien för att sätta press på regeringen.
EU avser att senare i veckan diskutera Grekland under ett möte, och en tysk regeringskälla säger att man överväger olika möjligheter för att stödja den grekiska regeringens sparplaner, inklusive bilateral hjälp.
TT, LO-Tidningen