Mona Sahlin flashar sin Louis Vuitton-väska. Fredrik Reinfeldt flashar (något diskretare) sin Longines-klocka.

Foto: YVONNE ÅSELL

Ni har väl sett fotot där Mona Sahlin väljer att flasha sin Louis Vuittonväska? Den har ställts väl synlig för att markera, ja vad? Att Sahlin också vill liera sig med den konsumistiska tidsanda där vi ska tråna efter märkesväskor och vilja dö för ett par skor?

Vissa opinionsbildare menar att vi ska strunta i väskan, ett uttryck för Sahlins privatliv. Men det finns inga oskyldiga varken val eller väskor. Sahlin visar att det finns klasskillnader, att hon inte bryr sig utan i stället profiterar på dem. I väskan ryms hela den läskiga nyliberala samhällsutvecklingen. Dagens glorifiering av lyxkonsumtion beror på de enorma skattesänkningar som skett sedan 1980-talet, på omfördelningen av pengar från offentlig sektor till Louis Vuitton, på de accelererande inkomstskillnader som legitimeras av att den väskan gjorts till endast ett uttryck för valfrihet.

Högern och den välbeställda livsstilsvänstern har, skyddade av liberalismen, låtsas som om våra val inte angår andra. Men det håller inte längre.

All olyckas moder
Det har redan skrivits och kommer förhoppningsvis att skrivas massor om de engelska forskarna Kate Pickets och Richard Wilkinsons revolutionerande vetenskapliga arbete Jämlikhetsanden (Karneval förlag). De konstaterar, efter att ha analyserat en gigantisk mängd data från 21 av världens rikaste samhällen, att ojämlikhet är all olyckas moder.

Klassklyftor leder till fysisk-psykisk ohälsa, otrygghet, misstro, ökat alkohol- och drogmissbruk, sjukdomar och våld. Det förgiftar samhällen så till den milda grad att även de rika i ojämlika länder mår sämre och lever kortare, än de rika i mer jämlika länder. Efter decennier av socialdemokratisk vilsen misslyckad högerpolitik måste nu jämlikhetsanden få konsekvenser.

Vänsterfejd
På Aftonbladets kultursida förs exempelvis en debatt mellan tidskriften Arena och SSU:s Tvärdrag som egentligen handlar just om socialdemokratins framtid, om den överhuvudtaget ska ha en framtid.

Fejden står mellan en liberal livsstilsvänster, paradoxalt nog med LO-pengar i ryggen, som anser att begrepp som klasskamp och klassamhälle luktar gammal trasa mot en klassisk vänster som tvärtom anser att ekonomisk jämlikhet är den primära förutsättningen för människors frihet och sociala självförverkligande. Pickets och Wilkinsons enorma forskningsprojekt har avgjort debatten. Helt enkelt: En apdyr väska gör folk sjuka och trasar sönder samhället.

I Sverige och världen ökar klyftorna i rasande takt, det är en social klimatkatastrof som borde få världens ledare att samlas och förbinda sig att minska ojämlikheten. När världens politiker i stället upprätthåller och förstärker klassamhället är det en form av folkmord.

 

 

Ann-Charlott Altstadt