Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Det första steget blir att "avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar".

"De som utförsäkrats av regeringens regeländringar, och som behöver det, ska återförsäkras. Individuella prövningar ska göras successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare", skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna på Dagens Nyheters debattsida.

Sjukförsäkringen ska omfatta fler än i dag, taket höjas till tio basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent under hela perioden, fastslår de.

S, V och MP har på senare tid gått till storms mot regeringens rehabiliteringspolitik som de kallat utsorteringskedja. Nu vill de satsa på en ny rehabiliteringsfond för att säkerställa tillgången på rehabiliteringsinsatser. Hur en sådan fond ska utformas och finansieras ska utredas och presenteras efter valet, skriver de.

Klart redan nu är att oppositionen vill ha en rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning. Rehabiliteringen ska kunna pågå under ett år med möjlighet till förlängning.

I slutet av sin presentation skriver Sahlin, Peter Eriksson (MP) Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V) att flera av förändringarna inte kan genomföras direkt efter valet och att de vill ha förslag till stabila regler av en bred utredning där riksdagens partier och arbetsmarknadens parter ingår.
 

 

Från TT