Om du har en genomsnitts­chef är bossen
… en 46-åring
… som jobbar 46 timmar i veckan
… och tjänar 34.100 kronor i månaden

33 procent
… är kvinnor — som i snitt tjänar 1 200 kronor mindre i månaden än sina manliga kollegor (i samma bransch och med motsvarande ansvar och antal medarbetare)

27 procent
… ältar jobb­problem i stället för att sova om natten.

2 procent
… vet inte vad de har för titel

32 procent
… vill arbeta mindre, medan 2 procent vill ägna mer tid åt jobbet

Skillnaden är mindre än du tror — mellan chefer och chefer. Åtminstone när de träffas på kongresser, konferenser och kurser.

– De finner varandra snabbt, bransch och nivå spelar ingen roll, berättar Annika Elias, ordförande i chefsfacket Ledarna. När diskussionen kommer igång ligger fokus på hur de ska arbeta för att medarbetarna både ska ge sitt yttersta – och samtidigt trivas med sitt liv på jobbet.

Och hon borde veta, som sedan några år leder organisationen med 78.000 chefer i medlemsleden samt en stab där ledarerfarenhet nästan är ett anställningskrav. Lägg till detta 27 år på olika chefsjobb i diverse kommuner och landsting.

Fler hinner inte med
Ledarna tar varje år fram alla möjliga uppgifter om cheferna i Sverige. En faktor kan göra Annika Elias desperat:

– Fler och fler tycker att de inte hinner med sina medarbetare.

Den utvecklingen krockar med hennes, och organisationens, övertygelse: Chef är ett yrke, och chefen måste se till att få kompetensutveckling inom ledarskap – och dess­utom få tid att utöva det.

Facket ett stöd
Som chefernas chef borde kanske Annika Elias själv vara den genomsnittliga svenska ledaren:

– Nja, i början av min karriär stämde jag väl in i beskrivningen. Men sedan blev jag äldre än de 46 åren, började jobba mer än snittet och tjänade mer.

Och under den resan, innan hon själv blev fackordförande, stötte hon förstås på många förtroendevalda. Till slut struntar hon i att det kan verka insmickrande – och berättar för LO-Tidningens läsare att några av hennes bästa mentorer har kommit från andra sidan förhandlingsbordet.

– Duktiga fackliga företrädare kan vara ett stöd för chefen. När jag var ny i rollen var det bra att få förklarat för sig hur saker och ting hänger ihop.


FAKTA / Mer om cheferna

Bland de en halv miljon cheferna …
… tycker 60 procent att de hinner med sina medarbetare
… vill 33 procent göra karriär och skaffa sig en högre position
… vill 7 procent ha mycket högre lön, medan lika många är fullt nöjda med vad de får
…  tycker 85 procent att de gör ett mycket meningsfullt jobb
… är 70 procent med i facket.
Källa: Ledarna