Kräver 337 000 i lön och skadestånd
Beskyllningen tillbakavisas bestämt av Roberto Pita, arbetsledare vid företaget Bymbo, som hävdar att den anställde erbjudits betalning men vägrat att ta emot den.
SAC skriver i ett mejl att Bymbo – och Skanska, som anlitat företaget – utnyttjar papperslösa, och att slavarbete sålunda håller uppe Skanskas vinster. Eftersom Bymbo inte har betalat kräver SAC att Skanska betalar i entreprenörens ställe. SAC:s krav uppgår till 137 429 kronor i bruttolön och 100 000 kronor i skadestånd till medlemmen, samt 100 000 kronor i skadestånd till SAC.
För att sätta kraft bakom kravet varslar SAC, alltså Syndikalisterna, om blockad och bojkott mot all Skanskas verksamhet i Sverige från den 11 januari, och från den 18 januari även punktvisa strejker.
Per-Lennart Berg, presstalesman vid Skanska, bekräftar att Skanska har anlitat Bymbo, men säger att samarbetet har avbrutits.
– Skatteverket återkallade företagets f-skattesedel, eftersom Bymbo hade likviditetsproblem. Det ledde till att Byggnads drog tillbaka sitt kollektivavtal med Bymbo.
Avslutat samarbete
Och eftersom vi bara anlitar företag som har kollektivavtal avslutade vi samarbetet. Vi tycker att den svenska modellen är bra.
Enligt Roberto Pita har den anställde jobbat under två månader, men krävt lön för mycket mer än så.
– Alla anställda hos oss har fått betalt. Alla har anställningsavtal och andra papper i ordning. Det är bara den här killen som bråkar.
– När han anställdes sa han att han hade uppehållstillstånd. Först i efterhand fick vi veta att han skulle ha lämnat Sverige den 31 augusti 2009.
Byggnads arbetar
Byggnads, som får hård kritik i SAC:s mejl, har inte fått någon förfrågan om sympatiåtgärder av syndikalisterna, och Thomas Jäghammar, ombudsman vid Byggettan i Stockholm, tror inte att SAC:s blockat får någon större effekt.
– 95 – 97 procent av dem som jobbar åt Skanska är med i Byggnads, och vi fortsätter att arbeta.
LO-Tidningen har inte kunnat nå SAC för kommentarer.