De tvingas leva på andra
Nina Helin och Christoffer Lehtonen hade tänkt flytta ihop i somras – men arbetslösheten kom emellan. Hon är arbetslös sedan i somras. Han blir utan jobb den 18 december och gör sitt första besök på arbetsförmedlingen. |
Några bor kvar hemma hos föräldrarna, en annan klarar sig med hjälp av sin sambo och en tredje bor hos svärmor och får socialbidrag. På arbetsförmedlingen i Botkyrka är det trångt mellan de arbetslösa som inte får någon a-kassa.
19-åringarna Nina Helin och Christoffer Lehtonen letar efter lediga jobb på arbetsförmedlingen i Botkyrka utanför Stockholm.
De vill flytta ihop, men de har inte råd. Så Nina bor hos sin mamma och Christoffer hos sina föräldrar.
– Det dröjer nog ett bra tag tills vi har råd med en egen lägenhet, säger de.
Tar vad som helst
Båda gick ut gymnasiet i våras. Nina gick mediaprogrammet. I somras jobbade hon som städare på Tekniska högskolan i Stockholm. Sedan dess har hon gått arbetslös.
Nu får hon aktivitetsstöd, ungefär 2.800 kronor i månaden efter skatt.
– Jag tar vilket jobb som helst, men det svårt att hitta något som jag kan söka. Jättemånga kräver erfarenhet och utbildning. Jag har mest sökt jobb i butik och på snabbmatställen, berättar hon.
Christoffer gick byggprogrammet med inriktning mot måleri. Han fick jobb efter skolan, men nu är han uppsagd. Den 18 december är det slut.
Bor hos mamma
Det är hans första besök på arbetsförmedlingen. Han har inte hunnit kvalificera sig för a-kassa – och han har inte en aning om har får några pengar som arbetslös eller hur mycket det blir. Men han räknar med att det blir tufft att få jobb.
– Det finns inget i måleribranschen på vintern.
Ali Shamsi är 21 år. Han hoppade av från gymnasiets fordonstekniska program i årskurs ett. I ett och ett halvt år hade han en praktikplats, men han har också gått arbetslös långa perioder med undantag för enstaka korta påhugg.
Hans flickvän pluggar. De vill flytta ihop, men har inte råd. Nu bor de hos hennes mamma i en trea.
Ali får 3.500 kronor i socialbidrag plus 2.000 kronor till hyran. Under en period fick han inga pengar och tog sms-lån.
– Om jag fick ett jobb skulle jag betala tillbaka mina skulder, säger han.
Prioriterar
Carina Wedberg utbildade sig till vårdare inom psykiatrin för drygt tio år sedan. Sedan dess har hon jobbat inom vård och omsorg, senast som personlig assistent. Hon blev arbetslös när brukaren dog för ett halvår sedan.
– I första hand vill jag ha jobb inom psykiatrin, men man kan inte vara kräsen. Jag får ta det som finns, resonerar hon.
Tidigare hade hon a-kassa. Nu får hon aktivitetsstöd på 65 procent av inkomsten. Det blir drygt 8.000 kronor efter skatt.
– Min sambo har jobb så vi klarar oss, men vi kan inte leva som förut. Vi får skära bort allt onödigt och prioritera det viktigaste.