– En av de viktigaste frågorna är fortfarande omvandlingen av samhället efter apartheid, säger Cedric Gina som leder metallarbetarnas fackförening Numsa.
 

Lön, arbetstid och bromsmedicin. Så kan förhandlingskraven se ut då sydafrikanska fack träffar arbetsgivarna. Tidigare har staten sopat problemet under mattan – men nu sker en svängning och även staten engagerar sig i kampen mot sjukdomen.

Alla barn under ett år som visar sig ha hiv kommer att få behandling, sa den sydafrikanska presidenten Jacob Zuma i dag på internationella aidsdagen.

– Det har tagit lång tid, säger Cedric Gina som leder metallarbetarnas fackförening Numsa.

De senaste 15 åren har de som tagit upp frågan talat inför döva öron. Staten har förnekat problemen med sjukdomen.

I dag låter det dock annorlunda.

Myndigheterna räknar med att 5,5 miljoner av landets cirka 45 miljoner invånare är smittade, vilket gör landet till ett av världens mest drabbade.

På agendan
I dag, tisdag, är Cedric Gina i Stockholm för att medverka i en ceremoni. Det svenska företaget Atlas Copco tar nämligen på internationella aidsdagen emot ett pris för det bästa arbetsplatsprogrammet mot sjukdomen.

Sedan flera år har smittan funnits på den fackliga agendan.

– Medicinerna är dyra för vanliga arbetare och eftersom flera av våra medlemmar drabbas är det en facklig fråga, säger Cedric Gina.

På vissa områden skiljer sig de fackliga frågorna i Sydafrika mycket ifrån den svenska vardagen.

– En av de viktigaste frågorna är fortfarande omvandlingen av samhället efter apartheid, säger Cedric Gina.

Krisen slår hårt
Samtidigt finns det även många frågor som är likartade.

– Vi jobbar mycket för att få utbildning för våra medlemmar som många gånger har okvalificerade arbeten, säger han.

Och precis som i övriga världen har den globala finanskrisen slagit hårt mot landets fordonsindustri. Det har märkts i de fackliga medlemstalen. På bara två år har Numsa tappat 60.000 medlemmar, i dag har förbundet 216.000 anslutna.

En stor del av medlemsraset beror på att GM och Toyota sagt upp många anställda.

– Framför allt är det tillfälligt anställda som sagts upp, säger Cedric Gina.

Lösningarna i Sydafrika känns också igen från andra länder. I stället för uppsägningar har arbetstiderna kortats och på flera arbetsplatser har tredagarsveckor införts.

Treårigt avtal
Nyligen tecknade Numsa ett treårigt avtal med arbetsgivarna inom bilindustrin. Inom facket har det lett till en del diskussion.

– Det finns de som anser att alltför långa avtal gör att fackets kamplust minskar. Korta avtal är bättre, tycker de, eftersom sådan ofta handlar mest om löner vilket är det som engagerar medlemmarna mest.

Cedric Gina kan dock se en fördel med fleråriga avtal eftersom facket då kan få igenom långsiktiga lösningar för exempelvis utbildning och omsorg.

FAKTA / Hiv/aids
Hiv/aids är en sjukdom som skadar kroppens immunförsvar. Viruset överförs oftast vid samlag och genom blod. Hiv sprids i en pågående världsomfattande epidemi. Värst är situationen i många utvecklingsländer, men även industriländerna är drabbade. Spridningen ökar kraftigt i Östeuropa, Ryssland och Centralasien.
Sjukdomen har skördat uppskattningsvis över 25 miljoner liv världen över och cirka 33 miljoner tros leva med hiv i dag.