”Låt många blommor växa på företagsängen”
De mindre företagen i Sverige lider brist på finansiering i finanskrisens spår. Enligt Svenskt Näringsliv har fyra av tio företag svårt att få låna, vart femte företag har fått försämrade lånevillkor utan motivering. Kreditgarantiföreningarna (KGF) söker nytt kapital för att göra det möjligt att fortsätta verksamheten med att ställa ut kreditgarantier till de mindre företagen.
Alliansregeringen ställde i sitt valprogram i utsikt att lösa kreditgarantifrågan för de mindre företagen. Efter en lång dialog med näringsdepartementet har KGF under våren 2009 ansökt om kapitaltillskott för den fortsatta kreditgarantiverksamheten.
I regeringens höstbudget nämndes dock ingenting om den framtida kreditgarantiverksamheten i Sverige. Vi fick heller inget besked om kapitaltillskott till kreditgarantiföreningarna.
Inom regering och riksdag verkar det vara riskkapital som är den enda medicin som ordineras att bota de mindre företagens brist på finansiering.
Vill de verkligen alltid ha riskkapital?
Risken är uppenbar att de får lämna ifrån sig en stor del av företaget till en låg värdering.
Dessutom söker sig få riskkapitalister till de mindre företagen, som är i en utvecklingsfas. Nu har till exempel Sjätte AP-fonden beslutat dra sig ur detta segment.
Det innebär att många företag även i framtiden kommer att hämmas i sin utveckling. Inom KGF anser vi att det behövs förbättrade möjligheter för företagen att få tillgång till lånekapital för att utveckla sina verksamheter.
I Europa finns sedan årtionden omfattande och väl fungerande kreditgarantisystem. Undantagslöst har dessa ett kraftfullt statligt stöd som grund.
Inom EU är flertalet länder också betydligt mera alerta när det gäller att utnyttja tillgängliga EU-medel. De har även insett vilken möjlighet det är att använda EU-medel i uppbyggnaden av kreditgarantiföreningar.
I Sverige har det hela tiden varit ett motstånd från såväl myndigheter som det politiska systemet när vi från KGF försökt att utveckla verksamheten med EU-medel.
Det är lokala nätverk som startat KGF utifrån de behov som funnits på den lokala marknaden. Det behövs många aktörer på denna marknad, många blommor behöver blomma på de mindre företagens kapitalförsörjningsäng. Såväl Almi som KGF, i samarbete med bankerna, behövs för en bra framtida utveckling för företagen i Sverige.
KGF undersöker nu möjligheterna till alternativa lösningar för den fortsatta och framtida kreditgarantiverksamheten i Sverige. Vi utgår ifrån att regeringen vill satsa på denna verksamhet som startats och drivs av lokala aktörer från näringsliv och andra intressenter.
En av årets Nobelpristagare i ekonomi är intressant i detta sammanhang. Ellinor Ostrom visar nämligen på hur lokala gemensamma engagemang kan ge goda resultat när människor samarbetar för att lösa problem i samhället. KGF har den lokala förankring som andra aktörer på denna marknad saknar.
Ingemar Åkeson
Blekinge,
Gösta Frost
Dalarna
Jan Thorén
Gävleborg
Torsten Medalen
Jämtland
Rolf Johansson
Jönköping
Lars-Erik Johansson
Kronoberg
Christoffer Rinman
KGF LRF
Lars Reyier
KGF Milko
Hans Svanberg
Norra Småland
Per-Eric Mattsson
Skåne
Per-Olof Jönsson
Stockholms län
Carin Ramneskär
Västra Götaland
Karl-Arne Ericson
Södermanland
Eva Hessling Jansson
Uppsala
Leif Olsson
Värmland
Roland Sundgren
Västmanland KGF Örebro Region
Calill Ohlson
Örebro
Folke Andersson
Östergötland
(Samtliga ordföranden i KGF-föreningar).