Förr sa man att statens kaka var liten men säker. Lönekakan för de verkställande direktörerna på de 100 största företagen i Sverige är inte särskilt osäker, men framför allt rejält tilltagen.

Den liknar en maffig tårta i flera lager, garnerad med många läckra bär.

Numera är inkomsten för direktörerna på våra största företag inte en klumpsumma, utan den byggs upp av flera ingredienser som utformas på olika sätt.

I botten ligger den fasta lönen. Få av direktörerna på LO-Tidningens lista ligger under två miljoner kronor på den lönedelen.

Detta är den enda summa som direktörerna är garanterade. Så heter det i alla fall i teorin. Praktiken ser lite annorlunda ut.

Komplicerad uträkning
För oavsett konjunktur och företagets resultat kan vd:n nästan alltid vänta sig mer. Ovanpå den fasta lönen kommer en rörlig lönedel, bonus i dagligt tal.

Uträkningen av bonusen kan vara mer eller mindre komplicerad. I de flesta företag finns på förhand angivna förutsättningar som måste uppfyllas, men bonusen kan också bestämmas lite mer fritt av styrelsen.

Förutom och utöver bonus i reda pengar kan bonus också utgå i form av företagets aktier till vd och ledningen. Det kallas incitamentsprogram och tanken är att företagsledningen ska få ”incitament” att driva företaget på ett sätt som mer gynnar aktieägarna.

Incitament
Tanken är alltså att om ledningen också blir aktieägare så agerar den mer i aktieägarnas anda.

Ofta finns både ett kortsiktigt och ett långsiktigt incitamentsprogram. I det kortsiktiga delas aktier ut baserat på årets resultat, i det långsiktiga räknas resultaten från ett par tre år som grund för aktietilldelningen.

Det är också vanligt med villkor kring aktierna: exempelvis att man måste vara fortsatt anställd för att få ut förmånen eller att det ska ha gått en viss tid innan aktierna får säljas.

Gummiparagraf
Reglerna för tilldelning av aktier och bonus kan vara komplicerade och noggrant fastlagda, men kompletteras ofta av en gummiparagraf som ger styrelsen rätt strunta i alla krångliga villkor om den så vill.

När finanskrisen drog in över ekonomin och företagsvinsterna rasade dramatiskt betydde det därför inte att bonusarna försvann. Gummiparagrafen gav utrymme för utdelning ändå.

Och som garnityr är direktörstårtan tryfferad med ett lager förmånsbär på sammanlagt ett eller ett par hundratusen kronor.

Tjänstebil och privat sjukförsäkring är två inslag som ofta återkommer i förmånsfloran för vd:arna och deras företagsledningar. Men också boendekostnader, tandvårdförsäkring, reseförmåner, semesterförmåner och hushållshjälp betalas av företagen.

Dessa förmåner får direktörerna ta upp i sina deklarationer och förmånsvärdet beskattas som andra inkomster.

Peeter-Jaan Kask

Skriv ett e-postmeddelande till redaktionen