LO-Tidningens årliga lista över direktörslönerna toppas av Volvos vd, Leif Johansson, som tjänade 35,5 miljoner.
 

Hälften av de 100 största företagen delade ut bonus till sina verkställande direktörer under 2008. Sammanlagt tjänade direktörerna in minst 181 miljoner kronor i bonus för insatser under 2008.

Det var heller inga småsummor som gick till direktörerna på de 50 företagen. Den genomsnittliga bonusen låg på 3,6 miljoner kronor.

  Läs också: Hela listan på direktörslönerna i de 100 största svenska företagen 2009-11-27
   

I drygt fjärdedelen av företagen förekom dock ingen bonus alls. Återhållsamheten var mest tydlig i vissa typer av företag. Av de 29 företag där vd inte fick någon bonus förra året var 14 offentligt ägda eller folkrörelseanknutna.

Till nollbonusgruppen hör också storbankerna. Alla utom en – Nor­dea – där Christian Clausen tjänade in 2,8 miljoner kronor i bonus 2008.

Ymnigt bonusregn
Återhållsamheten i bankerna gäller dock bara vd-nivån. Bland bankanställda som arbetar på finansmarknaderna fortsatte det ymniga bonusregnet. De fyra storbankerna betalade ut hela 5,7 miljarder till sina anställda 2008.

Bland forskare går meningarna starkt isär om nyttan av bonussystem. Många hävdar att de tvärtom kan vara skadliga för företagen genom att uppmuntra till kortsiktighet och överdrivet risktagande.

Men hur fungerar bonusar i kristider?

– Ett av argumenten för bonussystem är just att de kan få vd att fatta besvärliga beslut, säger Joakim Bång, doktorand på Handelshögskolan, som granskat forskningen om bonusar.

– Resonemanget går ut på att om man ger lite extra av en värdeökning via bonusprogrammet så kan vd förmås att ta de obekväma men nödvändiga besluten om nedskärning eller utflyttning av produktion som ofta påverkar övriga anställda negativt.

Pådrivande

 
   

Joakim Bång tror att bonus kan fungera pådrivande i en sådan situation, men anser att också andra för- och nackdelar med bonusar måste vägas in när företag väljer ersättningssystem.

– Om bonus är bra eller inte för ett företag beror på hur de utformas och vilket företag det handlar om. För vissa passar det inte alls.

Bland företagen på LO-Tidningens lista finns ett mörkertal när det gäller bonus. Familjeägda företag och dotterbolag i stora koncerner, som inte är tvungna att redovisa detaljerade uppgifter om vd-inkomster, berättar i allmänhet inte om detta offentligt.

Minimibelopp
I LO-Tidningens 100-lista finns 21 sådana företag i vilka vi inte vet om eller hur mycket bonus som utgått.

Siffran 181 miljoner kronor i bonus i de 100 största företagen 2008 ska alltså ses som ett minimibelopp.

Överst på bonustoppen bland de 100 största företagen ligger Arne Karlsson på investmentföretaget Ratos med 17,6 miljoner kronor. Ratos, som konkurrerar med icke börsnoterade riskkapitalbolag om personal, har ett omfattande bonusprogram. 2008 gick 100 miljoner kronor i bonus till 29 personer.

Unik klausul
Läkemedelsbolaget Medas grundare och vd Anders Lönner fick en bonus på 12,7 miljoner kronor. Han har en unik klausul i sitt avtal som sätter ett kostnadstak på 30 miljoner kronor för företagets totala kostnader (inklusive pensionsavsättning och sociala avgifter) till vd. 2008 kostade Anders Lönner företaget 22,8 miljoner kronor.

Lars-Johan Jarnheimer på Tele 2 fick 12,2 miljoner kronor, bland annat som ”tack” för att han stannade kvar som konsult i 18 månader sedan han lämnat vd-posten i fjol.

I inkomsttoppen återfinns Volvochefen Leif Johansson på första plats med en lön på 35,5 miljoner kronor.

Den ovanligt höga inkomsten kommer från bonus intjänad tidigare år. Den största biten är 16,5 miljoner kronor från ett optionsavtal som löpt över flera år och avslutades i maj förra året.
Den bonusen finns inte med i 100-listan, eftersom vi där enbart listar bonus som intjänats under 2008.

Incitamentsprogram ett klipp
Andraplatsen tar If:s skadeförsäkrings vd Torbjörn Magnusson med 27 miljoner kronor i inkomst. Han har haft ungefär samma förhållanden som Leif Johansson.

Den fasta lönen för Torbjörn Magnusson är ”endast” 4 miljoner kronor. Ovanpå det kommer en penningbonus på 2,4 miljoner kronor för 2008. Men det stora klippet gav det långsiktiga incitamentsprogrammet där 20,5 miljoner kronor rasslade ut.

De pengarna var för bonus 2004 och 2005. Även 2008 pågick ett långsiktigt bonusprogram. Hur mycket Torbjörn Magnusson tjänade in det året framgår inte av årsredovisningen.

Peeter-Jaan Kask
Skriv ett e-postbrev till redaktionen