”Det ger konstiga signaler”
Metallare på Sandviken, från vänster: Niklas Palmblad, Jerry Hämäläinen, Conny Rådberg, Arto Tolppanen och Mikael Hagström. Foto: Pernilla Wahlman |
Stora varsel, krisavtal och mindre i plånböckerna då skiften har dragits ned. Krisen har drabbat de anställda på industriföretaget Sandvik hårt. Men företagets vd, Lars Pettersson, tjänade ändå in bonus på sammanlagt 2,3 miljoner kronor för förra året.
— Det är klart att det ger konstiga signaler när vi går ner i lön och folk får gå, säger Niklas Palmblad, metallare i Sandviken.
Sista kvartalet 2008 blev en rysare för stålföretaget Sandvik. Fallande efterfrågan ledde till ett rejält vinstras. För helåret blev resultatet 19 procent sämre än 2007. Personalstyrkan drogs ned med sammanlagt 3.000 personer. Ändå betalar Sandvik ut bonus till vd:n Lars Pettersson.
Sandviks styrelseordförande, Clas Åke Hedström, säger att bara en del av bonusen beror på företagets resultat.
– Den rörliga delen av lönen är kopplad till prestation. En del gäller resultat och en del gäller andra faktorer så som företagsförvärv, omstruktureringar eller att bryta in på en ny marknad.
Varsel och uppsägningar
Han lägger till att Sandvik också gjorde en ganska bra vinst förra året trots raset på slutet.
Men de goda tiderna känns avlägsna för de anställda i Sandviken. Sedan förra hösten har Sandvik varslat sammanlagt 1.150 anställda på orten och drygt hälften av dem har fått sluta.
Ett krisavtal med kortare arbetstid och lägre utgående löner gäller sedan i somras. Även om bara en liten del av de anställda i Sandviken omfattas av avtalet, märks krisen ändå i plånböckerna hos alla.
– Årets löneökningar har bytts mot komptid och den bonus på 270 kronor i månaden vi haft tidigare har vi avstått, berättar Jerry Hämäläinen, som är ordförande för rörgruppen, en underavdelning till IF Metallklubben på Sandvik.
Skiftgången har dragits ner
Många förlorar också på att skiftgången dragits ner. Att gå från fyrskift till treskift ger runt 1.500 kronor mindre i plånboken varje månad.
– Det är klart att det märks, men det är värre för de par där båda jobbar här. De förlorar dubbelt så mycket, säger Mikael Hagström, som nu jobbar treskift.
Trots neddragningarna tjänade de anställda ändå in en form av bonus förra året. Sandvik har ett vinstdelningssystem som gav dem runt 6.000 kronor. Det är betydligt mindre än vanligt, men ändå något, konstaterar metallarbetarna som LO-Tidningen träffar på rörgruppens expedition.
– Det hade varit värre om vd Lars Pettersson fått sin bonus och vi inte fått något alls, säger Conny Rådberg.
Axelryckningar
I år blir det dock ingen vinstdelning för de anställda, men det är fortfarande oklart om direktören får bonus.
– Om han får bonus i år också är det för jäkligt, men det vet vi inte än, säger Arto Tolppanen.
Vad vd:n tjänar är inget hett samtalsämne bland de anställda. De flesta rycker på axlarna och säger att lönen och bonusen nog är vad företag i Sandviks storlek får betala för att rekrytera och behålla ledare. Men att förra årets lönesumma uppgick till drygt 11 miljoner sticker ändå i ögonen.
– Det är klart att det är för mycket. Jag tycker inte om att vi som har tunga jobb får avstå när han får ut de beloppen, säger Niklas Palmblad.
Oskäligt
En vanlig industriarbetare skulle behöva jobba i 33 år för att komma upp till lönen för en genomsnittlig vd på ett av Sveriges 100 största företag. När LO-Tidningen berättar det blir det alldeles tyst på fackexpeditionen.
– Det kan ju ingen tycka är skäligt. säger Mikael Hagström.
– Så mycket bättre än oss kan de inte vara.
Peeter-Jaan Kask