Det handlar om två ord. Två enkla ord som världsfacket IFS har kuskat världen runt med under de senaste två åren – för att baxa upp på förhandlingsbordet under klimatförhandlingarna i Köpenhamn.

 
Anabella Rosemberg  
   

– Vi har aldrig förr haft en så stor facklig miljödelegation, säger Anabella Rosemberg på världsfacket IFS.

Drygt 400 fackliga kommer att finnas på plats i Köpenhamn.

På bara några år har miljöfrågorna seglat upp – från att ha legat långt ned på den fackliga dagordningen – till att bli en viktig fråga.

Fattiga drabbas hårdast
Översvämningar som drabbar de fattigaste länderna hårdast har varit ett argument.

Ett annan är att vara med och påverka. Ett klimatavtal innebär att arbetsmarknaden påverkas då transportsystem, industriproduktion och jordbruk måste förändras.

Fältropet för facket har varit de två orden – som är ”rättvis omställning”.

Dessa två ord finns nu med i det förhandlingsunderlag som världens ledare ska diskutera.

Med rättvis omställning hoppas IFS att staterna ska föra en dialog med facket och näringslivet, att det satsas mer på grön teknik samt att regeringarna ska informera om hur koldioxidutsläppen ska minska.

Fondering
Världsfacket IFS vill även att den rika världen ska fondera pengar som ska bidra till fattigare länders omställning.

– Hittills känns det som att förhandlarna lyssnat på våra argument, säger Anabella Rosemberg.

– Den argentinska regeringen är den som stödjer oss och för fram våra krav i förhandlingarna, fortsätter hon.

Det är ingen tillfällighet.

Facket har medvetet valt Argentina.

Lyhörd regering
Precis som i alla förhandlingar finns en bakomliggande grammatik. Det är inte bara sakfrågor som diskuteras. Gamla oförrätter kastar även sin långa skugga över förhandlingarna. När de rika västländerna kommer med förslag reagerar de fattiga länderna oftast med misstänksamhet.

Därför har facket jobbat nära den argentinska regeringen som varit lyhörd för de fackliga kraven.

Många är rädda att förhandlingarna i Köpenhamn inte kommer att leda till något avtal. Facket delar den oron. En annan oro är att de två orden – rättvis omställning – kommer att strykas under förhandlingarna.

Vill ha mer
Risken finns också att det blir ett mindre avtal där endast de åtgärder som behöver göras finns med.

Men världsfacket IFS vill ha mer.

– Vi hoppas på mer än en lista över vad som måste göras. Det bör även finnas angivet hur det ska göras, säger Anabella Rosemberg.

Världsfacket IFS medverkar i klimatförhandlingarna i Köpenhamn som officiell observatör. Det innebär att facket kan vara med och presentera förslag till förhandlingsunderlag, men det medverkar inte i förhandlingarna.

FAKTA / Så vill EU lösa omställningen
Inför avgifter på flyg- och sjötransporter. Det är EU:s modell för att samla in pengar till fattiga länders miljöomställning.
Att de rika länderna måste bidra till de fattiga ländernas miljöomställning har stått klart sedan länge. Frågan har bara varit hur pengarna ska samlas in.
Nu har i alla fall EU satt ned foten.
Den svenska miljöministern Andreas Carlgren (C) leder, i och med det svenska ordförandeskapet, sina ministerkolleger under förhandlingarna i Köpenhamn.
I veckan sa han, under en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg, att EU vill ha en avgift på flyg- och sjötransporter som ska gå till att betala insatser i utvecklingsländer.
Dessutom kräver EU att Köpenhamnsmötet ska resultera i snabba insatser för regnskogen.
EU-länderna har slagit fast att utsläppen av växthusgaser under åren fram till 2050 ska sänkas med 80 till 95 procent jämfört med 1990 års nivå.
Fram till 2020 ska utsläppen minska med minst 20 procent. Om andra länder går med på att minska sina utsläpp kan EU tänka sig att dra ned utsläppen med 30 procent fram till 2020