På Scania kommer inte fack och företag överens. Företaget står fast vid sitt krav på sex månaders förlängning trots att IF Metall och Unionen säger att det inte är möjligt.

– Vi kan möjligen gå med på ytterligare tre månader med krisavtal. Sex månaders går inte eftersom vi har ett centralt ramavtal som går ut sista mars, säger Anders Gustavsson, vice ordförande hos IF Metall på Scania I Södertälje.

Scania och facken har avtal om ett krisavtal med kortare arbetstid och lägre lön som löper ut vid årsskiftet. Fören dryg vecka sedan inleddes förhandlingar om en förlängning och det är företaget som vill ha att krisavtalet ska gälla i ytterligare sex månader.

– Företaget vet att ramavtalet går ut sista mars. Så jag undrar om det är något annat som ligger bakom att de så hårt driver en längre förlängning. Kanske de kommer att varsla och kanske kommer de att använda detta i den kommande avtalsrörelsen, säger Anders Gustavsson.

Unionen i annan sits
Unionen är i en annan situation, eftersom tjänstemannafacket inte har något ramavtal utan har bara konstaterat att kollektivavtalet tillåter att sluta lokala krisavtal.

– Vi kan dock inte tänka oss en förlängning som är längre än tre månader, eftersom kollektivavtalet går ut sista mars, säger Håkan Thurfjell, ordförande för Unionen på Scania i Södertälje.

IF Metalls Anders Gustavsson säger att facket frågat företaget om hur stor övertaligheten är och var den finns, men inte fått något svar. Han berättar att metallarbetarna på Scania i Södertälje arbetade över under 15.000 timmar i oktober – det motsvarar drygt 80 heltidstjänster.

Mer övertid
Håkan Thurfjell ser en liknande utveckling bland tjänstemännen. För en del har övertiden ökat markant efter semestern.

Scanias presschef Hans-Åke Danielsson säger att företaget inte ger några kommentarer under pågående förhandlingar.