De jobbar med det som alla vill få bort
– Är klimatet en facklig fråga? Jag vet faktiskt inte hur mycket facket satsar på den, säger Johan Olausson på Nynäs Refining. Kollegan Roland Bergvik säger att det är bra att facket tar ställning ”men hur mycket som ska satsas är inte min pilsner”. |
Det pyser ånga från några rör. Johan Olausson och Roland Bergvik och går genom ett landskap av långa rör och oljecisterner. De har jobben som alla vill avskaffa.
– Jag har aldrig tänkt på det på det viset, säger Johan Olausson som jobbar på Nynäs Refining i Nynäshamn.
I rören på raffinaderiet flyter tjock olja från Venezuela. Till skillnad från Nordsjöoljan passar den inte särskilt bra att göra bensin av. I stället används den till att ta fram asfalt, plast och finare oljor som i sin tur används för att smörja maskiner som inte påverkar miljön lika mycket.
– Det är därför jag inte tänkt så mycket på hur vårt jobb påverkar miljön, förklarar Johan Olausson.
Oljan ska bort
Oljan ska bort och ersättas med förnyelsebar energi. Det är något som många länge har enats om i miljödebatten.
Men vare sig Johan Olausson och kollegan Roland Bergvik är oroliga för att deras jobb ska hotas av en sådan förändring. Plaster, smörjoljor och asfalt finns det alltid en marknad för, åtminstone över överskådlig tid.
Men Roland Bergvik är kritisk till att det används för mycket plastpåsar.
– Min fru är från Thailand och när man är där och handlar en enda Coca-Cola stoppar de burken i en plastkassa. Det är helt onödigt, säger han.
Flexibla mekanismer
Redan i dag finns ett system som gör att rika länder kan satsa på att minska koldioxidutsläppen i fattiga länder och därmed själva slippa minska sina egna utsläpp.
Tanken är att man kan minska utsläppen mer per satsad krona eftersom exempelvis reningsanläggningarna ofta inte är lika utbyggda i fattigare länder.
Roland Bergvik har inget emot att Sverige satsar i andra länder.
– Bara det minskar utsläppen i världen, säger han.
Johan Olausson tycker också att det kan vara bra, men ser även problem.
– Risken är att länderna som får pengarna inte själva kommer att ta ansvar för miljön, säger han.