27 a-kassor har dålig koll
A-kassorna hanterar stora summor. Men av 32 a-kassor har bara några få en systematisk internkontroll, som säkrar att pengarna hamnar rätt.
Det visar en granskning som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har gjort under det gångna året, erfar LO-Tidningen.
Regeringens uppdrag till IAF har varit att undersöka ”samtliga arbetslöshetskassors system och rutiner för internkontroll i syfte att säkerställa en rättssäker och effektiv tillämpning av arbetslöshetsförsäkringen”.
– Våra medarbetare har träffat föreståndare och styrelse i samtliga kassor och intervjuat dem, säger Anne-Marie Qvarfort, generaldirektör för IAF.
Frågorna, 25 stycken, har handlat om i vilken mån a-kassorna har dokumenterat och säkerställt rutiner, till exempel riskbedömningar, i sin verksamhet. Sådana är viktiga för att minimera antalet felaktiga utbetalningar, resonerar regeringen och IAF.
Måttstock
För att ha en måttstock har IAF utgått från den förordning om internkontroll och styrning som gäller för statliga myndigheter, populärt kallad Fisken.
A-kassorna är inte skyldiga att följa den – de är inte myndigheter, utan ideella föreningar.
– Men de har myndighetsutövande uppdrag, precis som Försäkringskassan och studiestödsnämnden, säger Anne-Marie Qvarfort.
Enligt flera samstämmiga källor visar IAF:s granskning att bara en av landets 32 a-kassor helt och hållet uppfyller kraven i förordningen.
Ytterligare fyra klarar kraven någorlunda. Medan resten, alltså 27 a-kassor, inte har de system och rutiner som IAF anser behövs.
– En a-kassa kan ha ordning och reda i sina affärer ändå, understryker Anne-Marie Qvarfort. Utbetalningarna kan vara helt korrekta. Vad vi försökt bena ut är om allt sköts på ett systematiskt sätt.
Odokumenterat
Föreståndarna för flera a-kassor betonar just detta: De är inte skyldiga att följa förordningen.
”I praktiken har vi god ordning, även om en del kontrollrutiner inte är fästa på papper, utan bara finns i handläggarnas huvuden”, resonerar de. Revisorerna har inte haft något att anmärka, säger bland andra Rolf Darner, föreståndare för fackförbundet ST:s a-kassa.
– Självklart ska vi ha ordning och reda. Det har vi också, säger Roal Nilssen, föreståndare för Sekos a-kassa.
– Men våra rutiner är inte dokumenterade. Nu pågår ett intensivt arbete hos oss och andra a-kassor, där vi tar fram de dokument som fattas.
Ofärdig rapport
Det hade varit bättre om IAF hade låtit a-kassorna fullfölja det arbetet först, anser flera a-kasseföreståndare. Om IAF hade ställt sina frågor på nytt under hösten skulle flera av de tidigare bristerna kunnat bockas av direkt.
– Nu känns det som att de mer är ute efter att hitta fel, dunka dem i regeringens bord och kräva en reglering av internkontrollen, säger föreståndaren för en av de större a-kassorna.
IAF:s rapport är inte klar. Den ska lämnas till regeringen den 1 december. Flera kassaföreståndare tror att den kommer att leda till att a-kassornas internkontroll regleras i lag eller förordning. Några anser att självreglering hade varit att föredra, men inte alla.
– Eftersom vi hanterar statliga medel är det rimligt att internkontrollen regleras, anser Rolf Darner.