Barbara Ehrenreich fick upp ögonen för positivt tänkande-industrin när hon började bevaka företagen som anlitas för att ”coacha” avskedad personal.
 

Kulten av positivt tänkande la grunden för finanskrisen. Författaren Barbara Ehrenreich går till generalangrepp mot massbedrägeriet.

Coacher och konsulter. Mentorer och motivationstalare. Kändisar från tv. Den evinnerliga optimismens profeter är många. Med ett ständigt smil lär de ut att om vi bara tänker positivt så går det bättre.

Avskedad. Nej, det är ingen motgång utan en möjlighet. Uppsagd. Det ska du vara glad för, det är början på något nytt. Besvikelse och ilska? Usch, så improduktivt.

Genom att kartlägga och ta kontrollen över våra tankebanor kan vi bli mer framgångsrika. Så låter det när vår tids kvacksalvare försöker få folk att svälja att jobbet de haft i åratal tas ifrån dem.

Tar strid
Det är mot dessa idéer som den amerikanska författarinnan Barbara Ehrenreich tar strid i sin nya bok, Bright-sided. Hon kallar det för massbedrägeri.

– Det har alltid funnits ett utrymme för positivt tänkande i näringslivet. Men det riktiga uppsvinget kom under vågen av neddragningar på 1980-talet. Det blev sättet att hantera neddragningar. Ett medel för att hålla folk glada och produktiva trots turbulensen, och få de uppsagda att avvika i tysthet, säger hon.

Barbara Ehrenreich fick upp ögonen för positivt tänkande-industrin när hon började bevaka företagen som anlitas för att ”coacha” avskedad personal.

– När jag behandlades för bröstcancer talade de om för oss att sjukdomen inte var ett missöde. Utan vi skulle vara glada för den, och om vi inte var det skulle vi inte bli friska. Det slog mig att budskapet till de uppsagda var detsamma, säger hon.

Vass baksida
Att det på ytan vällovliga budskapet har en vass baksida undgick henne inte.

– Det var som att de sa att om du inte blir frisk eller hittar ett nytt jobb så är det ditt fel. Och du har dessutom ett annat problem, dålig attityd, säger Barbara Ehrenreich.

Men positivt tänkande-ideologin har inte bara drabbat gemene man. Barbara Ehrenreich konstaterar att den har spridit sig till samhällets topp:

Företagsledningar verkar ha glömt bort att allt faktiskt inte bara går uppåt för att man är optimistisk.

Lånade pengar
I en tro på evigt stigande priser har husköpare fått låna pengar utan att någon ifrågasatt deras betalningsförmåga – och bankerna tog enorma risker. Ehrenreich hävdar att positivt tänkande-ideologin spelat en stor roll i den pågående krisen.

– Det rådde en obligatoriskt genomdriven optimism. I den atmosfären skulle personer som var negativa eller ifrågasatte rensas ut, säger Barbara Ehrenreich.

Hon finner slående likheter mellan marknadsföringen av positivt tänkande i västvärlden och maningen till evig optimism och framtidstro som kommunistregimer världen över har ägnat sig åt.

– Det slog mig med förvåning, eftersom jag trodde positivt tänkande-ideologin var en produkt av kapitalismen. Men i grunden handlar det om att kontrollera stora grupper och få dem att acceptera svåra omständigheter i livet, säger Barbara Ehrenreich.

FOTNOT: Räkna med att Bright-sided kommer på svenska i slutet av nästa sommar. Barbara Ehrenreich har tidigare gett ut böckerna: Barskrapad, Körd samt Karnevalsyran.

 

 

FAKTA / Många söker något positivt

72.800 Googleträffar på ”positivt tänkande”
153.000 Googleträffar på ”Positives Denken”
2.250.000 Googleträffar på ”positive thinking”