Inger Larsson blev avskedad efter 25 år på Karsuddens regionsjukhus. Hon fick inte vara med vid den lokala förhandlingen. – Jag tyckte att det gällde mig men förhandlingschefen sa: ”Jag börjar inte förhandla förrän du har lämnat rummet.”
 

Inger Larsson, 61, blev avskedad efter 25 år som skötare på Karsudden i Katrineholm. Hon ville ha två årslöner – men erbjöds två månadslöner. Eftersom hon blev avskedad, och inte uppsagd, drabbas hon av 60 karensdagar innan hon kan få a-kassa.

– Jag mår jättedåligt och har svårt att sova. Det känns hemskt att det ska sluta så här efter 25 år, säger hon.

Den lokala förhandlingen slutade i oenighet. Nu har hennes fall gått till centrala förhandlingar mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Arbetsdomstolen är den sista möjligheten.

Om slutresultatet blir avsked med två månadslöner är det ett hårt slag mot hennes ekonomi. Då kan hon välja mellan att söka jobb och leva på a-kassa eller att pensionera sig i förtid.

I januari fyller hon 62 år. Om hon tar ut pension redan då betyder att hon får betydligt mindre att leva på livet ut. Tumregeln är att pensionen blir 18 procent lägre.

Två allvarliga anmärkningar
Mot Inger Larssons 25 anställningsår på regionsjukhuset står två allvarliga anmärkningar som hon fick i augusti och september.

Natten till den 8 augusti hittade verksamhetschefen Kenth Persson henne på fel plats. Hon satt i en fåtölj och hade lagt upp fötterna på en annan. Belysningen var släckt. Enligt chefen var hon ”nerbäddad under ett badlakan”. Själv säger hon att hon hade lagt ett badlakan över fötterna.
Händelsen ledde till en skriftlig varning.

Natten till den 18 september inträffade nästa händelse. En sjuksköterska, som var arbetsledare, och en skötare anmälde att Inger Larsson hade sovit när hon satt vak hos en självmordsbenägen patient. Själv hävdar hon att hon var vaken.

Avskedad
Ledningen slog till hårt. Inger Larsson blev avstängd med 7.600 kronor i löneavdrag. I oktober blev hon avskedad.

Det var slutet på 25 års anställning.

– Jag erbjöd henne att bli uppsagd av personliga skäl, men hon avböjde. Jag erbjöd henne också att gå över till dagtid när hon tilldelades den skriftliga varningen, säger enhetschefen Ove Eriksson.

Avsked är det hårdaste en anställd kan råka ut för. Om Inger Larsson hade blivit uppsagd av personliga skäl i stället hade hon fått sex månaders uppsägningstid.

Inskriven på AF
Men själv säger hon att hon varken har erbjudits det ena eller det andra – varken dagtid eller uppsägning av personliga skäl.

– Det känns som om jag är en riktig brottsling, men det har inte hänt något. Ingen har kommit till skada på grund av mig, betonar hon.

Hon har fått ut innestående semester och komptid i lön. Några andra inkomster har hon inte haft sedan hon blev avstängd för snart två månader sedan. Hennes man är förtidspensionerad byggnadsarbetare och fyller 62 år i december. Hans förtidspension är parets enda inkomst just nu.

Inger Larsson har skrivit in sig på arbetsförmedlingen, men tror inte att någon vill anställa henne.

Ångrar sig
I dag ångrar hon att hon inte tog kontakt med facket så snart hon fick den skriftliga varningen. Enligt lagen om anställningsskydd kan arbetsgivaren åberopa händelser som ligger högst två månader tillbaka i tiden.

Det öppnade för avsked, även om Inger Larsson förnekar det mesta av det som läggs henne till last.

– Jag tror på vår medlem. Arbetsgivaren tror på dem som har anmält henne. Det är en trovärdighetsfråga, säger ombudsman Sten Elofsson, som har begärt att Kommunal ska förhandla centralt med SKL om avskedandet.

Roger Holmberg, landstingets förhandlingschef i Sörmland, har gjort samma framställan till SKL. I övrigt vill han inte uttala sig.

– Det pågår en tvist. Då har jag inga kommentarer, säger han.


FAKTA / Avskedande — arbets­givarens hårdaste utväg

Det finns två grunder för uppsägning: arbetsbrist eller personliga skäl, som innebär att någon har misskött sitt arbete. Arbetsgivaren måste försöka hitta möjligheter till omplacering innan någon sägs upp av personliga skäl.
Ett avskedande är det hårdaste arbetsgivaren kan ta till. Anställningen upphör omedelbart utan uppsägningstid. Arbetsgivaren behöver inte omplacera arbetstagaren.

FAKTA / Karsudden
Regionsjukhuset Karsudden är Sveriges största rättspsykiatriska sjukhus.
Här vårdas brottslingar som har dömts till rättspsykiatrisk vård och patienter som är dömda enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.