På 30 månader har a-kassorna tvingats bygga om sina system för utbetalning 15 gånger. Regeringen reglerar sönder arbetslöshetsförsäkringen, hävdar Melker Ödebrink, kanslichef vid A-kassornas samorganisation.

De senaste veckorna har tidningarna rapporterat om hur arbetslösa fått vänta i månader på ersättning från a-kassan. Flera ministrar har använt väntetiderna för att kritisera systemet med fackligt anknutna a-kassor, och förordat en obligatorisk, helt statlig arbetslöshetsförsäkring.

Vid ett seminarium i Stockholm i dag, fredag, gick A-kassornas samorganisation till motattack.

– Ständiga förändringar av reglerna har satt a-kassorna i en omöjlig situation, säger Melker Ödebrink. Den plötsliga ökningen av arbetslösheten i slutet av 2008 ökade belastningen på några a-kassor, men grundproblemet är att politikerna gjort försäkringen så komplicerad.

– Vi har duktiga jurister och andra specialister med lång erfarenhet, men det förslag till nya regler för långtidssjuka som regeringen presenterade i måndags går inte att förstå. Det är obegripligt att arbetslinjen ska kräva ett så komplicerat regelverk.

Kostar mer
Sedan regeringen började förändra arbetslöshetsförsäkringen 2007 har själva grunderna gjorts om gång på gång: ersättningens storlek, försäkringens finansiering, medlemsvillkoret, arbetsvillkoret, reglerna för ränta och återkrav… Bara i ett fall – de förhöjda egenavgifterna – har a-kassorna fått kompensation för ökade administrationskostnader.

– I dag tar varje ärende oerhört mycket mer tid att handlägga, säger Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa. Förr byggde beräkningen på schabloner, nu ska handläggarna räkna på varje dag tolv månader bakåt.

– Uppemot 90 procent av alla ansökningar om ersättning måste kompletteras med fler intyg från arbetsgivaren och Försäkringskassan, säger Melker Ödebrink, som påpekar att just väntan på Försäkringskassans intyg är en orsak till långsam handläggning.

Juljobb
Att bygga om a-kassornas it-system tar ungefär sex månader. Inte vid någon regeländring har kassorna fått den fristen. I flera fall har det handlat om veckor. Rekordet är det helt nya finansieringssystem för arbetslöshetsförsäkringen som infördes den 1 januari 2007, och som beslutades i riksdagen den 21 december 2006.

A-kassorna får nästan lika kort frist när det gäller reglerna för de långtidssjuka som åker ut ur sjukförsäkringen i januari 2010, och som ska få sitt aktivitetsstöd fastställt av a-kassorna. Först den 17 december fattas riksdagsbeslutet. De villkor som regeringen först aviserade i början av hösten har ändrats under resans gång.

– Därför kan vi inte ge besked till de sjuka som ringer och undrar hur mycket de har att leva på efter nyår, säger Melker Ödebrink. Att de skulle åka ut ur sjukförsäkringen stod klart redan sommaren 2008, ändå dröjer besked om deras försörjning till sista stund. A-kassorna har julhelgen på sig för att bygga om sina system och utbilda personal.

Försvar
Sedan i våras publicerar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) statistik över genomströmningstider, som varit långa särskilt för den statliga Alfa-kassan. Melker Ödebrink tar Alfa-kassan i försvar.

– När IAF säger att Alfakassan hunnit med knappt 3.000 ärenden i oktober, så är det de ärenden som lett till utbetalning. I själva verket har kassan handlagt 7.000 ansökningar, varav 60 procent har avslagits. Men avslagen kräver lika mycket arbete.

– Och de långa handläggningstiderna i Byggnads a-kassa beror på att den norska myndighet som utfärdar intyg till svenska byggnadsarbetare som arbetat i Norge tagit allt längre tid på sig.