Vi lever i en annan verklighet nu, sade Annelie Hulthén på S-kongressen. Jag hoppas att det är sista kongressen i den verkligheten – i den marknadsliberala socialdemokratins era.
 

 

Vet inte partiledningen att den tredje vägen äntligen har dött?

Jag hoppas därför att skrivningar som: ”Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd, inte till aktieägarnas vinstuttag. För att genomföra detta krävs en ny reglering som syftar till att uppnå högre kvalitet i välfärden och skärpta etableringskrav” – bara är en blairistisk fantomspasm från det förgångna.

Ja, jag vet att Dagens Nyheters ledarsida påstod att Carin Jämtin var otidsenlig när hon kritiserade privata aktörers vinstuttag från den offentliga sektorn. Men vad är det för fel på att försöka skapa lite tidsanda i stället för att vara slav under den?

Fegt och fattigt
Jag vet att man vill vinna medelklassväljare i Stockholm. Men kan parollen ”Kvalitetssäkra välfärden”  verkligen hetsa upp väljarna 2010? Skulle inte tro det.
 
Det är fegt, fattigt och ideologiskt hållningslöst att låta idén om social rättvisa handla om att skydda riskkapitalisters rätt till våra skattepengar. Och vinst? Den måste ju skapats genom att tumma på något, såtillvida socialdemokrater inte gått på den liberala bluffen att endast privata aktörers vinstintresse kan skapa effektivitet, det vill säga billigare men jättebra för alla.

I Stockholm har exempelvis det nyliberala experimentet – privatprofit på skattepengar – varit igång sedan 1 januari 2008. För Rinkeby, en förort med tungt vårdbehov, innebar vårdvalets nya ersättningssystem som inte tar sociala hänsyn att vårdcentralens intäkter på ett år minskade med 32 procent eller 11 miljoner kronor trots att lika många personer var listade. Personalen skars ner från 36 till 19, arbetsbelastningen ökade med 43 procent medan den totala tillgängligheten minskade med 45 procent bland annat då patientbesök hos sjuksköterska blev olönsamt.

Överkonsumtion

Redan i inledningsskedet hade två tredjedelar av nyetableringarna landat i områden med inkomster över genomsnittet, för lönsamt är nämligen att uppmana relativt friska att överkonsumera vård. ( Sälj hela skiten, Ordfront förlag)

Resultatet: 400 000 fler sjukbesök och 115 miljoner i ökade kostnader för skattebetalarna. ”Förkylningar, lättare huvudvärk och till och med träningsvärk är några diagnoser/symptom som prioriteras.” (DN 09-06-13).

Att, som den socialdemokratiska ledningen, låtsas att man kan förhindra vinst genom att kontrollera kvalitén är som att springa framför en tromb med ett litet vindskydd.

Socialdemokratins historiska kompromiss med nyliberalismen har lett till att jag i dag betalar skatt för att öka ojämlikheten i samhället. Nu behöver vi förnyelse på riktigt.

 

 

Ann Charlott Altstadt