Anna Ekström vill att de duktiga belönas
– Jag har tidigare varit en hoppjerka. Men nu kan det bli tolv år… kanske håller jag på att bli gammal, säger Anna Ekström, som valdes till ordförande för nästan 600.000 akademiker på Sacos kongress i veckan.
Hon finns ofta med i mediernas spekulationer om lämpliga kandidater till olika toppjobb. EU-kommissionär och landshövding i Uppland är de senaste.
Hur många erbjudanden har du tackat nej till?
– Det kommenterar jag aldrig. Men när jag började få mejl från kompisar som ville hälsa på i slottet Uppsala tyckte jag det var pinsamt. Min man tröstade mig med att det är roligare att det går rykten om att man erbjuds en massa jobb än tvärtom.
Hennes rum på Sacos huvudkontor i Gamla stan i Stockholm kan liknas vid en glaskupa. Glasdörrarna leder ut till personalens fikarum. Men hon bedyrar att hon inte kollar längden på fikapauserna.
– All forskning visar att det är bra för kreativitet och utveckling att anställda fikar ihop, säger hon.
Anna Ekström hänvisar ofta till forskning. Och så tycker hon duktiga människor ska belönas. På frågan om lönegapet mellan akademiker och LO-grupper är acceptabelt svarar hon att akademiker ska tjäna mer om de är duktigare än andra.
– Oftast gör de som gått på högskola ett bättre jobb än de som inte pluggat. De som utbildat sig ska ha högre lön när de arbetar för att få ihop sin ekonomi över livet.
– Men allmänt tycker jag att de som jobbar, sliter och är duktiga ska ha en bättre löneutveckling.
Hon är stenhårt uppfostrad just med att vara duktig – och tycker om arbetsamma och präktiga människor. Hon är uppvuxen med en akademikerpappa och en mamma som var dagbarnvårdare och fackligt engagerad i Kommunal.
– Det som förenade dem var att de var så oerhört stolta och förtjusta över sina jobb.
Och hur ska duktighet mätas?
– När jag arbetade som sjukvårdsbiträde för många år sedan kommer jag ihåg att alla på arbetsplatsen kände till vem som var duktig och vem som inte var lika engagerad i jobbet. Bäst är att närmaste chefen i samarbete med den lokala föreningen sätter lönerna.
Men många medlemmar är kritiska mot att deras arbetsgivare struntar i lönesamtalen och ger alla samma löneökning. Det bekymrar henne.
– Alla våra undersökningar visar att lönesamtalen ger en bättre utveckling än vad centralt satta löner ger. Visst kan modellen leda till att en gullegris får bättre betalt. Å andra sidan hör jag ytterst sällan sådan kritik.
De Sacomedlemmar som har ”ruskigt dåliga löner” är ofta hänvisade till en arbetsgivare i monopolställning. Därför är hon en supporter av att Apoteket avregleras.
Anna Ekström gillar debatter och tycker att vi i Sverige håller med varandra för mycket. Folk blir så ledsna om någon har en annan uppfattning i något känsligt ämne.
– Då tror de man blir ovänner och blir rädda. Jag är nog lite fransk på det sättet att jag tycker det är kul att säga emot och kul att bli motsagd, om jag inte har för bråttom vill säga.
Hur ser drömsamhället ut för medlemmarna i Saco?
– Arbetsmarknaden ska vara flexibel, det ska vara lätt att byta jobb och det ska finnas många olika jobb och företag att byta till. Det är viktigt för våra medlemmar att länderna i Europa inte bygger upp hinder mot att starta egna företag av etniska skäl.
Saco var positivt till kommissionären Fritz Bolkesteins första förslag till tjänstedirektiv som bryskt avvisades av både TCO och LO och av stora manifestationer ledda av Europafacket. Hon tar tandläkarna som exempel. När polska tandläkare med F-skattsedel började jobba på tandkliniker i Sverige hälsades de välkomna av Anna Ekström.
– Svenska tandläkare krävde inte att de skulle ha kollektivavtal men däremot att de skulle göra ett kvalificerat jobb. Det som upprör oss är dåligt lagade tänder och inte att de arbetar för lägre löner.
På sin fritid är Anna Ekström mycket engagerad i basket. Hon sitter i klubben 08 Stockholm Human Rights styrelse.
– Vi har lagt till human rights för att vi ser sporten som ett redskap att bygga broar mellan olika delar av Stockholm. Då är basket optimalt. Det är den enda lagsporten i Sverige med många invandrartjejer.
– Basket är jättestort bland invandrarungdomar i förorterna där vi vanliga svenskar inte finns. Lagen som ställs mot varandra ger verkligen en bild av Stockholm. Det är mörka och vita lag mot varandra, säger Anna Ekström.
Fakta Anna Ekström
Ålder: 50 år (fyllde i somras)
Bor: Villa i Bromma
Familj: Gift med Lars, ingenjör med eget företag, döttrarna Sara, 19, och Johanna, 16.
Utbildning: Jurist
Jobb: Yngre domare, Saco studentråd, regeringskansliet, Sacos ordförande sedan 2001, dessutom ordförande i statliga utredningen om jämställdhet i skolan.
Fritid: Basket och böcker.
Senast lästa bok: Line of beauty.
Gun Jacobsson
Skriv ett e-postbrev till redaktionen