LO dömer ut arbetsmiljöplan
– Regeringen är egentligen inte intresserad av att höra fackens uppfattningar. Den vill bara ha facken som gisslan i arbetet med den nationella planen för arbetsmiljö.
Det säger Stefan Wiberg, som företräder LO i arbetet med arbetsmiljöplanen, efter ett möte i fredags, där företrädare för arbetsmarknadens parter och regeringen deltog.
– Om inte arbetssättet ändras överväger vi att hoppa av, säger Stefan Wiberg från IF Metall, som är en av tre LO-representanter i gruppen.
Han säger att regeringens företrädare på mötet presenterade sina tankar och idéer muntligt på mötet. Det handlade om Arbetsmiljöverkets sanktionsmöjligheter, mbl och skyddskommittéerna, de regionala skyddsombudens skyldighet att anmäla sina arbetsplatsbesök i förväg samt om styrmedelsutredningen, som går ut på att skaffa marknadsorienterade styrmedel för arbetsmiljöarbetet.
Informationsverksamhet
Enligt Stefan Wiberg förväntades företrädarna för fack och arbetsgivare att lägga fram klara synpunkter efter den muntliga redogörelsen.
– Vi vill ha ett riktigt samråd, där vi har möjlighet att påverka. Regeringens arbetssätt lever inte upp till det. Det här är någon slags informationsverksamhet och det är vi inte intresserade av.
Stefan Wiberg befarar att regeringen har tänkt sig att parterna ska sitta som gisslan i arbetet med den nationella handlingsplanen bara för att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ska kunna säga att den nationella arbetsmiljöplanen är utarbetad i samråd med fack och arbetsgivare.
Inledande samråd
Stefan Hult, departementsråd och ansvarig för bland annat arbetsmiljö, säger att han inte uppfattade någon skarp kritik på mötet. Han säger att det nu är ett inledande samråd och han anser att det inte är något konstigt med regeringens arbetssätt.
– Det är olyckligt att Stefan Wiberg uppfattar det om informationsträffar och överväger att hoppa av. Han får väl höra av sig så får vi prata om saken, säger departementsrådet.
Han säger också att regeringen kommer att skicka några kompletterande rader till dem som deltar i arbetet med den nationella planen för arbetsmiljö.
– Vi får väl se vad regeringen skickar ut. Som läget är nu så är vi inte intresserade av att delta, säger Stefan Wiberg.
FAKTA / Arbetsmiljöplaner
EU rekommenderar medlemsländerna att skaffa sig nationella arbetsmiljöplaner. I slutet av september träffade regeringen arbetsmarknadens parter första gången för att diskutera en sådan plan.
Regeringen har pekat på fyra mål: enkla ändamålsenliga regler, arbetsmiljöns betydelse för att få folk i arbete, arbetsmiljön som konkurrensmedel samt utbildning och forskning om arbetsmiljö.
LO tycker att de övergripande målen är att det ska finnas mål och resurser för arbetsmiljön. Arbetet ska vara inriktat på förebyggande åtgärder och facket prioriterar forskning, utbildning och Arbetsmiljöverket.